Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли откриха изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ в Европейския парламент в Брюксел

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019 г.“
07.09.2019
В Народното събрание беше представена книгата на народния представител Георги Марков "Феноменът Виктор Орбан"
12.09.2019

Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли откриха изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ в Европейския парламент в Брюксел

Делото на бащите-основатели на съвременната българска държава е пример за патриотизъм, политическа честност, отговорност и прозорливост, заяви в Брюксел председателят на парламента Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли откриха в Европарламента изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“.
На официална церемония в изложбеното пространство „Атанас Буров“ беше отбелязана 140-ата годишнина от тези значими за България събития.
Цвета Караянчева връчи на председателя на Европейския парламент луксозни копия на Търновската конституция и на Сребърната конституция, дарение от Народното събрание за библиотеката на Европейския парламент.
Преди 140 години, въпреки яростните спорове, дебати и конфликти, представителите на българския народ в Учредителното събрание се обединиха и превъзмогнаха своите различия, враждите и личната си горделивост, за да докажат пред целия свят, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава, подчерта председателят на парламента. Тя отбеляза, че те са създали един от най-прогресивните за времето си основни закони – Търновската конституция, документ, с който българите основателно се гордеят до днес.
Нека да помним, че голямата част от бащите-основатели са били хора, учили и пътували из Европа, хора, които внимателно са следили европейските политически процеси, осмисляли са ги и са вадели своите изводи за това как могат да ги пренесат на родна почва, подчерта Цвета Караянчева. Всеки, който се е зачитал без предубеждения в протоколите на първия български парламент, ще чуе отгласите от най-доброто от тогава действащите европейски конституции, сред които най-вече белгийската, послужила като основно вдъхновение, добави председателят на българския парламент.
Бащите-основатели са титаните, а ние сме техните смирени последователи, подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че можем много да се поучим от тях за това, че в името на национално отговорни теми трябва да бъдем заедно. Така и Вие – евродепутатите, в името на единството можете да си протегнете ръка, завърши изказването си председателят на Народното събрание.
На официалната церемония в Европейския парламент в Брюксел председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи, че тази изложба ни приобщава към великия дух на свободата. Той отбеляза, че това е първата изложба, която открива от встъпването си в длъжност. Изключително съм щастлив, че откривам експозиция, посветена на създаването на една европейска конституция, допълни Давид Сасоли.
Дължим много на бащите-основатели на България, както и на всички онези, които са дали импулс за развитието на демократичните ни държави, посочи още той. Страданията, през които е преминал българският народ, постоянно трябва да ни напомнят, че не бива прекрачваме определени граници, излагайки на риск правовата държава и основните свободи, подчерта председателят на Европейския парламент.
Припомняйки си делото на бащите-основатели на българската конституция си припомняме и за всички онези, които са страдали в името на свободата и поради липса на демокрация, затова и днес в Европа имаме нужда от повече интеграция между отделните държави – така ще гарантираме и сигурността си, допълни Давид Сасоли.
Той посочи, че трябва да се установят много силни отношения между европейските парламенти, защото те са в основата на демократичния живот.
Солисти на Пловдивската опера поздравиха със свои изпълнения гостите на откриването.
Преди церемонията председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и водената от нея парламентарна делегация разговаряха с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.
В състава на делегацията са заместник-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер и народните представители Галя Желязкова, Иван Иванов, Емил Димитров и Полина Христова.

Source: Новини на Народно събрание