Активният политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис

Депутатите обсъждат наложеното от президента Румен Радев вето върху договорите за покупка на самолети F-16 Block 70
26.07.2019
Депутатите гласуваха предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
31.07.2019

Активният политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис

Активният политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма бяха сред основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис. Кипърска парламентарна делегация е на посещение у нас по покана на председателя на българския парламент.

Общо бе мнението, че България и Кипър могат да предлагат съвместен туристически продукт на трети страни. На разговора двамата председатели оцениха отношенията между България и Кипър като отлични във всички сфери от двустранен интерес, за което допринася и активният политически диалог на най-високо ниво. Цвета Караянчева припомни, че Кипър беше сред първите държави членки, ратифицирали Договора за присъединяване на България към Европейския съюз и благодари за подкрепата. Гостът подчерта, че в страната му работят 30 хиляди българи и те са едни от най-добрите работници.

Председателят на Народното събрание отбеляза отличните отношения в областта на образованието и културата и посочи, че българската общност в Кипър и кипърските студенти, които се обучават в България, са мост между двете страни. Ценим доброто взаимодействие, което имаме по важни теми и сътрудничеството и взаимната подкрепа в различни международни организации, посочи Цвета Караянчева.

Човешките контакти, в т.ч. и в културата и образованието, са важен аспект на двустранните ни отношения, заяви по време на разговора председателят на кипърския парламент. Той допълни, че те са основани на историческата и културна близост между двата народа и следва да се задълбочават. От кипърска страна увериха, че се отделя сериозно внимание на работата с българската общност в Кипър.

Председателят на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис отбеляза, че трябва традиционните отлични отношения между Кипър и България да бъдат реализирани на практика и приложени в полза на двата народа. Ние изпитваме голяма благодарност към България за времето след турската инвазия, когато България даде работа и хляб на хиляди кипърски граждани, изгубили домовете си, посочи той. Това, което Кипър днес предоставя като възможност за трудова заетост на български граждани, е най-малката отплата, която бихме могли да дадем, добави Димитрис Силурис.

Председателят на Народното събрание подчерта, че пример за отличните ни двустранни отношения на секторно ниво са и подписаните през последните години пет двустранни споразумения – в областта на земеделието, туризма, енергетиката, културата, образованието и науката. Говорихме за активното парламентарно сътрудничество и за това, че можем още повече да го задълбочим, посочи Цвета Караянчева. Парламентаристите на двете държави са добри професионалисти, представители на различни региони и можем да си бъдем полезни за обмен на различни политики, смята тя.

След разговора председателят на българския парламент показа пленарната зала на своя кипърски гост. По-късно кипърските парламентаристи ще разговарят с Групата за приятелство България – Кипър в Народното събрание.

Посещението на кипърската парламентарна делегация започна с церемония по полагане на венец на Паметника на незнайния воин.

Source: Новини на Народно събрание