Делегация на Групата за приятелство Португалия – България в Събранието на Португалската република се срещна с депутати от Групата за приятелство България – Португалия и с ръководствата на комисиите по икономическа политика и по образованието

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента върху закона за ратифициране на договорите за самолетите F-16
24.07.2019
Депутатите обсъждат наложеното от президента Румен Радев вето върху договорите за покупка на самолети F-16 Block 70
26.07.2019

Делегация на Групата за приятелство Португалия – България в Събранието на Португалската република се срещна с депутати от Групата за приятелство България – Португалия и с ръководствата на комисиите по икономическа политика и по образованието

Делегация на Групата за приятелство Португалия – България в Събранието на Португалската република, водена от Уго Коща, се срещна с депутати от Групата за приятелство България – Португалия и с ръководствата на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм и по образованието и науката.
По време на срещата с Групата за приятелство България – Португалия бяха отчетени отличните двустранни отношения, както и многото сходства и общи интереси в сферата на туризма, селското стопанство и икономиката.

Председателят на Групата за приятелство България – Португалия в Народното събрание Борис Ячев подчерта ползотворното сътрудничество между двете държави и на парламентарно равнище. Той изрази и задоволството си от факта, че чуждестранната делегация ще се запознае с това как функционира българската законодателна институция.

Българо-португалските връзки се развиват отлично и са на много високо държавно ниво, отбеляза народният представител Валери Жаблянов. Той допълни, че е налице голяма емоционална близост между двата народа. По думите му България и Португалия са изправени пред едни и същи предизвикателства и в европейската политика. Валери Жаблянов постави акцент върху активната работа на България за приемането й в Шенгенската зона и общите усилия на всички политически партии у нас за постигането на тази цел.

Народният представител Петър Петров посочи близкия характер на българската и португалската икономика. Според него двете страни са естествени съюзници и между тях съществува потенциал за още по-задълбочено партньорство в Обединена Европа.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев запозна португалските парламентаристи с актуалната дейност на Народното събрание и на ръководената от него комисия. В разговора участваха и заместник-председателите на комисията Даниела Савеклиева и Адлен Шевкед.

Смятаме, че България трябва да влезе колкото се може по-бързо в еврозоната, отбеляза Петър Кънев и допълни, че страната ни вече от 6 години е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген. Той отбеляза, че е налице добър темп на развитие на българската икономика.

Председателят на Комисията по икономическа политика посочи, че нивото на стокообмена между България и Португалия е много нисък – под 200 милиона годишно. Той добави, че трябва да се работи за насърчаване на директните контакти между българския и португалския бизнес, като отбеляза, че в законодателен план са подписани всички необходими споразумения за развитие на тези контакти. Петър Кънев подчерта също, че българският туризъм дава над 12 % от Брутния вътрешен продукт на страната.

Народният представител от Групата за приятелство Португалия – България в Събранието на Португалската република Уго Коща отбеляза, че за Португалия двустранните икономическите отношения са изключително важни. По думите му те не са на необходимото ниво и призова двете страни да работят в тази насока.

Уго Коща отбеляза, че през последните години в Португалия са навлезли много чуждестранни инвестиции и е налице нарастване на броя на туристите. Той сподели мнението на Петър Кънев, че трябва да се работи за задълбочаване на бизнес контактите и икономическите отношенията между двете страни.

Депутатът от португалския парламент Карлош Пейшото посочи, че туризмът представлява 14 % от БВП на неговата страна. По думите му България  има всички предпоставки да влезе в еврозоната, като посочи, че за Португалия това е бил много труден процес.

Заместник-председателят на Комисията по икономическа политика Даниела Савеклиева отбеляза, че страната ни  има развит зимен и летен туризъм, но разполага също с много нови спа комплекси, богати на минерални извори. Тя допълни, че развиваме нови туристически дестинации и нови видове туризъм – исторически, винен и културен.

Делегацията на Групата за приятелство Португалия – България в Събранието на Португалската република се срещна и с председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова. На разговора тя представи някои от основните приоритети на управляващото мнозинство в областта на образованието и посочи, че по тях има консенсус в комисията. Целта ни е до края на нашия мандат, който приключва през 2021 г., двойно да увеличим възнаграждението на учителите в България, посочи Милена Дамянова и допълни, че вече е постигнато почти 50 процента увеличение. Искаме да привлечем повече млади хора към учителската професия, подчерта тя. По думите й изключително много се инвестира и в квалификацията на учителите. Вторият приоритет, който Милена Дамянова отбеляза, е свързан с функционалната грамотност на учениците и усвояване на уменията на 21 век, а третият – с въвеждането на дуално обучение в системата за професионално образование.

Депутатът Уго Коща благодари от името на Групата за приятелство за топлия прием. Той запозна Милена Дамянова с образователната система в Португалия и посочи, че професионално образование в неговата страна е добре развито. Смятаме, че е изключително важно да има добри и квалифицирани преподаватели и студенти, подчерта Карлош Пейшото от Групата за приятелство. Той отбеляза, че образователните системи в България и Португалия са сходни. Гостите се интересуваха какви са предизвикателствата пред България в областта на образованието и науката, къде се намират големите университети на страната, до кой клас у нас образованието е задължително.

По време на визитата си португалската делегация ще посети Карлово и Пловдив.

Source: Новини на Народно събрание