Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия бе представен в Народното събрание

Парламентът одобри на първо гласуване промени в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, внесени от Министерския съвет
17.07.2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019“
19.07.2019

Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия бе представен в Народното събрание

Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия бе представен в Народното събрание. Патрон на инициативата за изграждането му е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Паметникът ще бъде на един от централните площади в град Плевен.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че историята не бива да се забравя и призова депутатите да дадат „мъничка част, за да може този прекрасен паметник да бъде построен, за да помнят и знаят нашите деца и внуци за славната Българска армия“.
Хората, за които мислим и говорим сега, не са мислили за себе си, мислили са за България, подчерта в изказването си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. При Дойран те са знаели, че са на българска земя и воюват за България, припомни той. Наш дълг към тях е не само да не ги забравяме, а да пазим това, което те извоюваха с кръвта си и ни завещаха, допълни той. Това, което правим в момента, е много малък знак на синовна признателност, на обич, заяви още заместник-председателят на парламента.
Паметникът ще бъде на един от централните площади в град Плевен, като основната фигура е на генерал Владимир Вазов. Министерството на отбраната, освен финансово, е дало 16 тона месингови гилзи за изработване на скулптурните фигури, каза при представянето на макета Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика“ на Министерството на отбраната и отбеляза, че инициативата е посветена на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война и подвига на воините от 9-а пехотна Плевенска дивизия.

Source: Новини на Народно събрание