Националният музей „Васил Левски“ е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Комисията по образованието и науката

Парламентът удължи с три месеца срока на действие на анкетната комисия за придобиването на българско гражданство
11.07.2019
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна с министъра на вътрешните работи Младен Маринов
16.07.2019

Националният музей „Васил Левски“ е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Комисията по образованието и науката

Националният музей „Васил Левски“ в Карлово е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Комисията по образованието и науката. Музеите и галериите съчетават новаторство и традиции, за да възпитават ценности у децата, заяви председателят на комисията Милена Дамянова.

Тя обяви носителя на наградата на церемония в зала „Запад“ на Народното събрание и връчи на директора на музея Дора Чаушева плакет на Народното събрание, парична награда от 1 000 лева и книги, посветени на 140-годишнината от Учредителното събрание.

Нашата награда е признание за труда на всеки един от Вас – че отделяте от времето си, че сте всеотдайни, че сте изключително креативни, че се стремите да превърнете музеите и галериите в „живи“ класни стаи, в които децата ни да се чувстват искрени откриватели и истински мечтатели, обърна се Милена Дамянова към представителите на културните институции. Всички искаме децата ни да растат умни и успешни като личности, да бъдат лидери на своето време, допълни тя. По думите й днес живеем във време, в което ценностите на обществото и на децата се изместиха. „Ценности като родолюбие, трудолюбие, уважение към традициите и по-възрастните, любов към книгите и знанието отстъпват на фалшиви новини и на герои с еднодневна кариера. И ние Ви поздравяваме, че успявате да съчетаете новаторството и традициите и да се справите с тази нелека задача.“, посочи още Милена Дамянова.

Тя подчерта, че идеята е наградата „Училището в музея, музеят в училището“ да се превърне в традиция, а не само като инициатива в рамките на 44-то Народно събрание.

В първия конкурс за наградата на Комисията по образованието и науката кандидатстваха 15 музеи и галерии от цялата страна. Жури в състав д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, Лазар Додев – дългогодишен експерт в Министерството на образованието и науката, Магдалина Станчева, експерт по визуална комуникация и изложбен дизайн, определиха три номинации. Народните представители от Комисията определиха тазгодишния носител на наградата да е музеят в Карлово, а на второ място с равен брой гласове бяха класирани Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в град Трявна и Художествената галерия в град Добрич.

Наградата „Училището в музея, музеят в училището” беше учредена от Комисията по образованието и науката през март по инициатива на председателя й Милена Дамянова. Това е първата награда, която се учредява от Народното събрание и в частност от Комисията по образованието и науката. Призът е за културни институции, реализирали образователни програми съвместно с училища и детски градини. Целта е да се насърчава връзката между културните и образователните институции.

Source: Новини на Народно събрание