Образованието, условията за инвестиции в България, туризмът и социални въпроси бяха сред темите, които обсъдиха на среща в Народното събрание български и германски парламентаристи

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на откриването на роботизирана хирургична система „Da Vinci“ в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”
27.06.2019
Парламентът намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас
04.07.2019

Образованието, условията за инвестиции в България, туризмът и социални въпроси бяха сред темите, които обсъдиха на среща в Народното събрание български и германски парламентаристи

Образованието, условията за инвестиции в България, туризмът и социални въпроси бяха сред темите, които обсъдиха на среща в Народното събрание български и германски парламентаристи.

Председателят на Комисията по образованието Милена Дамянова, председателят на  Комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов, председателят на Групата за приятелство Даниела Малешкова и заместник-председателят на Комисията икономическата политика Даниела Савеклиева разговаряха с делегация на Ландтага на германската провинция Бавария, водена от председателя на Комисията по федерални европейски въпроси и регионални отношения в Ландтага Тобиас Готхардт.

Опитът Ви по отношение на дуалното образование е много полезен за нас, тъй като страната ни се опитва да въведе този модел на обучение, отбеляза Милена Дамянова. Тя благодари за подкрепата, която получаваме от германската страна по тази тема. Въпросът е изключително важен за нас, добави тя и подчерта, че той е свързан с развитието на отношения с бизнеса, с условията за неговото развитие, за да бъдат привличани младите хора след образованието си да работят тук.

Милена Дамянова запозна гостите с образователната система в България. Обсъдена беше интеграцията на ромите и на хората от социално слаби групи.

Хасан Адемов отбеляза, че въпросите, свързани с образованието, трябва да бъдат обвързани със заетостта на младите хора. Усилията ни са насочени към това те да бъдат ангажирани на пазара на труда в България, добави той и допълни, че има тенденция да се увеличава броят на хората, които се завръщат в страната ни, за да останат и да работят тук.

Развитието на икономиките на двете страни, нивото на заплатите, социалното осигуряване, данъчната система и възможностите за инвестиции у нас, бяха още сред темите, обсъдени на срещата.

Между България и Германия, а в частност между България и Бавария, съществуват дългогодишни приятелски партньорски отношения, беше общото мнение. Споделено беше също, че двустранните контакти са сред най-широкообхватните и динамично развиващи се връзки на нашата страна с германските федерални провинции.

Source: Новини на Народно събрание