Италия подкрепя идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Оптимисти сме за развитието на двустранните отношения между България и Русия, заявиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев
26.06.2019
Образованието, условията за инвестиции в България, туризмът и социални въпроси бяха сред темите, които обсъдиха на среща в Народното събрание български и германски парламентаристи
03.07.2019

Италия подкрепя идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

С удоволствие ще подкрепим Вашата инициатива за обща европейска дискусия на парламентарните комисии по култура, свързана с опазването и дигитализирането на културното наследство и борбата с фалшификатите и фалшивите новини. С тези думи Луиджи Гало, председател на Комисията по култура, наука и образование в Камарата на депутатите в Рим, се обърна към председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на срещата им днес.

Вежди Рашидов е на работно посещение в Италия. Двамата с г-н Гало обсъдиха и аспекти на новото медийно законодателство в Европа. Италия цени съвместните усилия на двете страни в борбата с трафика на културни ценности след подписването преди няколко години по предложение на Вежди Рашидов на спогодба за тази цел. На срещата, на която присъства и българският посланик в Рим Тодор Стоянов, беше подчертано, че Италия е готова да сподели с България своя опит в дигитализацията на културно наследство – проекта “Смарт Помпей” , който стартира след броени дни.

По-късно Вежди Рашидов бе специален гост на прочутата арт фондация “Чераси” в двореца Мерулана в центъра на Рим, където се откри изложба с 87 черно-бели фотографии на Пикасо, правени в периода 1951 – 1973 година. Изложбата е организирана от Кралския артистичен кръг на Барселона, където миналата бяха изложени скулптури на Вежди Рашидов.

Тази вечер Вежди Рашидов ще присъства на официалното откриване на Празника на българското кино в Рим.

Source: Новини на Народно събрание