Вежди Рашидов: България и Германия могат да обединят усилия в борбата с фалшификатите на изкуството

С полагане на венец на гробницата на Незнайния воин в Александровската градина в Москва започна официалното посещение на българската делегация, водена от председателя на парламента Цвета Караянчева
25.06.2019
Италия подкрепя идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство
27.06.2019

Вежди Рашидов: България и Германия могат да обединят усилия в борбата с фалшификатите на изкуството

България и Германия могат да обединят усилията си в борбата с фалшификатите на изкуството. Това стана ясно днес по време на работното посещение на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в Бундестага в Берлин.

Вежди Рашидов се срещна със  заместник-председателя на Комисията по културата и медиите в Бундестага Йоханес Зеле, който предаде специални поздрави от държавния министър по културата и медиите Моника Грютерс, която изразява подкрепата си към енергичните усилия на Вежди Рашидов като парламентарист за развитието на културата и на културния обмен между двете страни – така, както го е правил и по-рано в двата си мандата като министър.

Йоханес Зеле увери Вежди Рашидов, че Германия би подкрепила една инициатива за дискусия на страните членки на ЕС за усъвършенстване на законовата база за опазване на културното наследство, борбата с фалшифицирането на изкуството и битката с фалшивите новини.

Готов съм да предложа още по- строги санкции за онези, които фалшифицират, продават и разпространяват фалшификати на изкуството – така, както Германия е направила след един голям скандал с фалшиви картини през 2009 г., заяви по време на срещата Вежди Рашидов. Той коментира с германския си колега и скандала с фалшивите картини в България и отново предупреди, че по този начин се срива пазара на изкуството.

България и Германия могат да задълбочат контактите си и в борбата срещу незаконния трафик на артефакти, беше отбелязано на срещата, на която присъства и посланикът на България в Берлин Елена Шекерлетова.

По-рано Вежди Рашидов се срещна и с Фолкер Бересхайм, председател на Германо-българския форум и обсъди с него бъдещи проекти в областта на културата. В Берлин Вежди Рашидов ще присъства на откриването на голяма изложба на пловдивски художници в залите на Българския културен институт.

От германската столица Вежди Рашидов заминава за Рим за среща в парламента на Италия и за откриването на Празник на българското кино в салоните на прочутата вила Боргезе.

Source: Новини на Народно събрание