Кръгла маса на тема „Ефикасност на публичните разходи“ се проведе в Народното събрание

България поема председателството на ПАЧИС решена да постигне съществени резултати в полза на гражданите от региона, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Баку
20.06.2019
Вежди Рашидов: България и Германия могат да обединят усилия в борбата с фалшификатите на изкуството
26.06.2019

Кръгла маса на тема „Ефикасност на публичните разходи“ се проведе в Народното събрание

Кръгла маса на тема „Ефикасност на публичните разходи“ се проведе в Народното събрание. В рамките на дискусията, организирана от Фискалния съвет на България, бяха обсъдени проблемите, свързани с насочването на държавните разходи. Беше подчертана още важността на взаимовръзката ефективност – качество в публичните услуги и как най-правилно да се измерват отчетността и прозрачността в тази област.

 

Темата на днешния форум е една от най-важните в държавното управление, подчерта заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова и допълни, че ефективността на използването на финансовите ресурси е от изключително значение, когато те са ограничени. Затова според нея едно от основните предизвикателства пред държавата е да определи кои публични услуги да предлага, сред тях кои са с по-висок приоритет и кои може да се възложат на частния сектор. Актуалността на въпроса как да постигнем повече с по-малко пари нараства, отбеляза Мариана Николова. Тя отчете повишението на цените на публичните услуги като здравеопазване, образование и транспорт, но също и все по-увеличаващите се разходи, обусловени от демографските фактори и климатичните промени.
 

Председателят на Фискалния съвет проф. Борис Грозданов посочи, че по основните критерии, определящи стабилността на публичните финанси България се намира на едно от челните места в Европейския съюз. По думите му страната ни губи позиции по отношение на ефективността на разходите в публичния сектор.
 

Членът на Фискалния съвет Любомир Дацов припомни, че въпросът за ефективността на бюджетните системи е поставен при първите опити за въвеждане на т.нар. програмно бюджетиране през 2001 г. Според него основен проблем е необходимостта от регламентация на системите за капиталово бюджетиране в Закона за публичните финанси.
 

В кръглата маса участваха още народни представители, председателят на Сметната палата Цветан Цветков, едни от най-изявените български експертни в сферата на финансите и икономиката, както и гости от Международния валутен фонд и Световната банка.

Source: Новини на Народно събрание