На тържествена церемония в пленарната зала на Народното събрание бяха връчени дипломите на студентите по право на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Депутатите приеха единодушно промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира размерът на партийната субсидия
06.06.2019
От музея „Пол Гети“ към Вежди Рашидов: „Вие ни вдъхновихте да покажем културното наследство на България“
10.06.2019

На тържествена церемония в пленарната зала на Народното събрание бяха връчени дипломите на студентите по право на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в пленарната зала на Народното събрание бяха връчени дипломите на студентите по право на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година за първи път завършващите юристи полагат „Клетва на посветилите се на правото“, утвърдена от Факултетния съвет на Юридическия факултет на Софийския университет.

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави всички присъстващи на церемонията и връчи дипломите на абсолвентите с най-висок успех. Тя подари на всички дипломиращи се фототипно издание на Търновската конституция.
 

Честито дипломиране, честит старт в реалния живот и успех, пожела на младежите председателят на парламента. Цвета Караянчева изрази надежда, че професионалният им път повече ще вдъхновява, отколкото ще разочарова абсолвентите. Животът ви очаква, от Вас зависи в каква посока ще тръгнете, а това, че избраната посока вероятно ще ви изненада с непредвидени обрати е почти сигурно, посочи тя. Едно нещо обаче ще остане постоянно и това са дипломите Ви от правния факултет на Софийския университет, подчерта Цвета Караянчева. Те са една от най-ценните инвестиции, които човек може да направи на вашата възраст, гордейте се с тях и не спирайте да учите, добави председателят на Народното събрание.
 

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков подчерта, че големите възможности, които младежите получават като дипломирани юристи, вървят заедно с голяма отговорност. Ваша е ролята, Ваша е задачата да осигурите върховенството на закона в следващите десетилетия, заяви той. Проф. Анастас Герджиков пожела на абсолвентите да са достойни за тази отговорност и да носят с чест дипломите, които получават от Софийския университет. Ректорът обяви този випуск на Юридическия факултет за завършил.
 

Деканът на Юридическия факултет на университета проф. Даниел Вълчев изрази благодарност към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която е направила възможно връчването на дипломите да бъде в пленарната зала на българския парламент. Той подчерта, че да си юрист е въпрос на призвание. Борбата за правото и неговите морални основания изисква постоянни усилия, тя има нужда да бъде отново и отново разгаряна от всяко следващо поколение, посочи проф. Даниел Вълчев. Всеки от нас е длъжен да си дава сметка за големите обществени очаквания към юристите, подчерта той. „Има нещо, което е по-важно от това да бъдеш добър юрист, и то е да бъдеш човек“, добави деканът на Юридическия факултет.
 

На тържествената церемония за връчване на дипломите присъстваха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, ръководители на различни органи на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет, преподаватели и др.
 


Source: Новини на Народно събрание