Секциите с липсващи преференции от машинното гласуване (списък)

Къде ЦИК „изгуби“ преференциите от машинното гласуване?
01.06.2019
Появи ли се дарителската култура по време на избори?
04.12.2019

Секциите с липсващи преференции от машинното гласуване (списък)

На 01.06 Отворен парламент публикува статиятаКъде ЦИК „изгуби“ преференциите от машинното гласуване?”. От нея става ясно как и защо при определянето на изборните резултати за Европейски парламент в 1139 секции са допуснати проблеми с отчитането на преференциалния вот от машинното гласуване.

За да няма съмнение по отношение на публикуваната информация, по-долу прилагаме пълен списък на секциите, в които екипът на ИРПС е идентифицирал пропуски след съпоставянето на официалните данни – от машинните и окончателните секционни протоколи.

Проверка може да извърши всеки заинтересован, като натисне хипервръзките в списъка. По този начин той ще бъде отведен към официалните данни за съответната секция, публикувани от ЦИК. В различните колони са представени, както следва:

  • Номер на секцията
  • Номер на партия/коалиция в бюлетината
  • Номер на кандидат от съответната партия/коалиция
  • Адрес/Линк към сканиран протокол от СИК – това е документът, който членовете на секционните комисии попълват непосредствено след края на изборния ден в тяхната секция
  • Адрес/Линк към окончателен протокол с изборни резултати от съответната секция – след преминалите корекции
  • Адрес/Линк към протокол от машинно гласуване – данните от машинното гласуване в конкретната секция

За да свалите документа от 92 страници, натиснете с мишката върху снимката по-долу.

В посочените секции екипът на Институт за развитие на публичната среда установи, че преференциите на хората, дали вота си с машина, не са отчетени коректно. В тези случаи става въпрос за три типа пропуски:

  • Пълно непренасяне на преференции от машинно гласуване в окончателния протокол
  • Частични пропуски при пренасянето от машинно гласуване в окончателния протокол
  • Технически грешки

Прилагаме пример за такава секция – № 80 в 23 избирателен район София град (234610080, тук може да видите сканиран протокол изготвен от СИК). В нея са гласували общо 231 граждани – от тях 110 с машина. Според окончателния протокол, обобщаващ данните от гласуването с хартиени бюлетини и с машина, преференциално са гласували 65 избиратели. Съгласно данните от самостоятелния машинен протокол обаче, 60 от гласувалите с машина избиратели са отбелязали и преференция.

По-внимателен преглед на протоколите показва, че 13 кандидати, представители на различни политически субекти, са получили повече преференции от машинното гласуване, отколкото има отчетени за тях в общия протокол.