На кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по енергетика, беше обсъдена реализацията на газов хъб „Балкан“

Цвета Караянчева в Белене: Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато човешката природа е показвала най-грозното от себе си, но е много важно те да не бъдат забравяни
01.06.2019
В началото на днешното парламентарно заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави мюсюлманите със свещенния за тях празник Рамазан байрам
05.06.2019

На кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по енергетика, беше обсъдена реализацията на газов хъб „Балкан“

На кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по енергетика, беше обсъдена реализацията на газов хъб „Балкан“. В рамките на дискусията представители на законодателната и изпълнителната власт, както и експерти в енергийния сектор, очертаха необходимите промени в законодателството, които да дефинират компетентностите, ролята и мястото на институциите в този процес.

 

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов отчете промяната в енергийната стратегия на България с оглед създаването на газовия хъб „Балкан“. Той заяви също, че предстои да бъде изработена законовата и регулаторната рамка за либерализацията на пазара на газ в България. Трябва да направим качествени законодателни текстове, за да може да заработи наистина добре това, което всички ние желаем, посочи Валентин Николов.
 

Темата е изключително важна и актуална, защото един от приоритетите на правителството е свързан с диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, подчерта министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й, когато България разполага с повече доставчици, тогава ще има и реална конкуренция на енергийния пазар. Това е в основата на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната ни, която се състои от два компонента – изграждане на липсващата инфраструктура между България и съседните държави, както и създаване на борса за търговия с природен газ, добави министърът на енергетиката. Теменужка Петкова отбеляза, че с посочените аспекти регионът ще получи сигурност на доставките, но и възможност за конкурентни цени и конкурентна икономика. 
 

Председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов посочи, че ролята на институцията нараства особено след създаването на регионален пазар. Иван Иванов каза, че КЕВР категорично подкрепя либерализацията на пазара, както и диверсификацията на външни доставчици на природен газ за България. Сред ангажиментите на регулатора в този процес ще бъде още лицензирането на борсовите оператори. 
 

Предприети са всички корпоративни стъпки за формирането на ликвиден пазар на природен газ в България, отбеляза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Сред тях е учредяването на дъщерното дружество „Газов Хъб Балкан“ ЕАД, чиято цел е да бъде оператор на платформа за търговия с природен газ. Друга такава стъпка ще бъде и лицензираната газова борса със сегмент за двустранна търговия, която ще генерира по-добри опции на пазара на природен газ и ще създаде легитимна и разпознаваема среда. 
 

Участниците във форума се обединиха около тезата, че създаването на солидна правна рамка ще направи пазара достатъчно предвидим, стабилен и прозрачен. 
 


Source: Новини на Народно събрание