Предизборната кампания в медиите възлиза на 3.3 млн. лв.

3 дни преди изборите малко над 3 млн. лв. за медийно отразяване похарчиха участниците в кампанията
23.05.2019
Американският модел на набиране на средства за предизборните кампании
20.06.2019

Предизборната кампания в медиите възлиза на 3.3 млн. лв.

На 26-и май, 2019 г. се проведоха изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

През цялата предизборна кампания екипът на Институт за развитие на публичната среда следи разходите на 27-те регистрирани партии, коалиции и инициативни комитета за медийно отразяване. Представяме ви финалните ни заключения от мониторинга.

Според изискванията на Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените с тях договори в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите. Тук е мястото да посочим, че мониторингът ни показва, че част от медиите вече започнаха да премахват договорите, макар към този момент от Централната избирателна комисия все още да не са обявили окончателните резултати от изборите. Медиите, които изцяло са заличили информация за сключените с политическите субекти договори в нарушение на изискванията на Изборния кодекс, са телевизия СКАТ и BGnes. От в. Стандарт пък са успели да заличат само половината от договорите си.

Наблюдението обхваща официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции (които може да видите тук). Данните в публикацията са актуални към 27-и май 2019 г.

Спазваха ли се правилата?

По време на кампанията 31 медии публикуваха договори с участниците в кампанията.

Договорите на в. Черноморски фар, слючени с ПП ВМРО, КП “БСП за България”, ПП ГЕРБ и с инициативния комитет на независимия кандидат Ваня Григорова, бяха публикувани със заличени суми.

Тринадесет медии не публикуваха сключени договори. Това са: телевизиите – Алфа ТВ и ТВ+, вестниците – в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски новини, в. Утро, в. АрдаNews и агенциите – Novini.bg, Blitz.bg, TopNovini.bg.

Както ви показахме в предишни публикации обаче, в някои от тях имаше очевидна политическа реклама, въпреки отсъствието на публикувани договори.

Наблюдаваше се и практиката медиите да „коригират” или заличават сумите на част от договорите.

По-подробно с различните практики, използвани от медиите и резултатите от предходните ни три публикации по темата, с дати 7-и май, 16-и май и 23-и май, можете да се запознаете в блога „Отворен парламент“.

Кой похарчи най-много за медии?

Всички участници в кампанията имаха сключени договори за медийно отразяване. Съгласно данните към 27-и май, те са изразходвали общо 3 281 413 лв. (без ДДС). Тази сума е съизмерима с разходите, направени за медии по време на кампанията за предсрочните парламентарни избори през 2017 г.

Въпреки че не успяха да получат най-много мандати в Европейския парламент, според публикуваните договори най-много средства за отразяването на предизборната кампания са вложили от КП “БСП за България” – 681 896 лв. (без ДДС). Все пак най-неуспешна медийна кампания от гледна точка на изборния резултат са имали от КП “Воля – българските родолюбци” – изразходвали 597 180 лв. (без ДДС). ПП ГЕРБ е на трето място с 494 502 лв. (без ДДС). Тук не можем да отчетем стойността и медийния ефект на обиколките на министър-председателя, предавани “на живо” във социалната медия Facebook.

Със средствата, разходвани за медийно отразяване от участниците в кампанията към 27-и май, както и предпочитаните от кандидатите медии, може да се запознаете в графиката по-долу. Графиката е интерактивна – когато изберете участник и “кликнете” с мишката върху него, ще може да се видите разпределението на медиите, към които са насочени средствата за кампанията му:

За доставчиците на медийни услуги съществува задължението да обявяват на интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, които сключват във връзка с предизборната кампания. Само телевизия Евроком публикува данни за безвъзмездно отразяване. Медията има договори с с ПП “Възраждане”, ПП „Движение презареди България“, КП “Движение Заедно”, КП “Воля – Българските родолюбци”, КП „Възход“, независимите кандидати Минчо Куминев и Десислава Иванчева.

Кои бяха любимите медии на кандидатите?

От публикуваните по време на кампанията договори става ясно, че най-много средства са привлечени от bTV – 712 106 лв. (без ДДС), NOVA – 627 675 лв. (без ДДС) и БНТ – 289 139 лв. (без ДДС).

От печатните медии в. Труд е най-предпочитан за реклама и е привлякъл 108 112 лв. (без ДДС), следван от в. 24 часа – 97 144 лв. (без ДДС). Значителна е разликата между двата вестника и в. Сега, който се нарежда на трето място по приходи от политическа реклама с 39 083 лв. (без ДДС).

С разпределените по медии средства, както и кандидатите, които са ги предпочели, може да се запознаете от графиката по-долу. Тя е интерактивна – когато изберете медия и натиснете с мишката върху нея, ще може да се запознаете от кои участници са привлечени средствата по време на кампанията.

Средствата от медийни пакети ще бъдат обект на последващ наш анализ на база на протоколите от заседанията на Централната избирателна комисия.