Макар да има доста евроскептици, членството ни в ЕС предоставя много възможности

Изборите за Европейски парламент са важни, защото легитимират демократичния процес на избиране на представители в този наднационален орган
24.05.2019
Бъдещето на ЕС оказва пряко влияние върху нашия живот
25.05.2019

Макар да има доста евроскептици, членството ни в ЕС предоставя много възможности

Рубриката ни продължава със среща с Португалия през очите на Соня Цветкова (С.Ц.) и Маурисио Консейсау (М.К.). Соня е студент последна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност “Финанси. В момента учи в Лисабон, където решава да прекара последния си семестър. Тя изучава “Бизнес и мениджмънт” в Instituto Superior de Economia e Gestão (ISEG) по програма Еразъм+. Живяла е в Германия, САЩ и Холандия по време на различни програми от обучението си, а Португалия е нейната четвърта и засега последна дестинация. Обича да пътува, а свободното си време обикновено запълва с четене на икономическа и бизнес литература. Успоредно с това е и доброволец към студентската организация Erasmus Student Network (ESN).

Маурисио е от Лисабон, прекарва година по програма Еразъм+ в София. В свободното си време доброволства за местните отряди за пожарна безопасност. Маурисио ни разказва повече за начините на гласуване в Португалия и каква е обстановката преди европейските избори там.

Важни ли са за Вас изборите за Европейски парламент (ЕП) и защо?

С.Ц.: Предстоящите европейски избори несъмнено са от голямо значение, тъй като бъдещите представители ще вземат важни решения, свързани с посоката, в която Европейският съюз (ЕС) ще поеме. Желанието на Великобритания да напусне Съюза със сигурност постави под въпрос ценностите и устойчивостта на обединена Европа и провокира доста дискусии в обществото. След изборите новите депутати ще са натоварени с тежката задача да възстановят разклатеното ни доверие и да въведат рамката за действие на държавите членки. Макар че има доста евроскептици, несъмнено членството ни в Съюза предлага доста възможности, от които аз също се възползвам в момента. В Европа има различни култури, за които е трудно да бъдат изградени общи политики на наднационално ниво. Надявам се, че бъдещите представители ще търсят баланса между обединението на държавите членки, като същевременно се запази тяхната независимост и идентичност.

Кои са видимите европейски теми в публичното пространство преди предстоящите избори в Португалия?
С.Ц.: За съжаление не разбирам португалски език, затова нямам възможност да следя местните новини и телевизия. Ако трябва да съдя по португалските ми колеги в университета, бих отговорила, че няма усещане за предстоящи избори. Когато съм си говорила с тях, те казват, че не се интересуват от политика и няма да гласуват. Реших да проверя какви са настроенията сред останалите ми европейски колеги в университета и от около 20 студенти, с които разговарях, само двама заявиха, че ще упражнят правото си на вот.

Единствените индикатори, че предстоят европейски избори, са билбордовете и окачените на тях плакати на определена партия, както и шествията, които се случват от време на време по централната улица.

М.К.: Според мен най-важните теми преди евроизборите се отнасят до Брекзит и до неговото значение за Португалия. На фокус също е по-пълната интеграция на Португалия в ЕС. Най-общо казано португалците са много европейски настроени в противовес на това, какво се случва в други европейски държави. Нашите популистки и националистически партии нямат такава тежест, което е различно от ситуацията в съседна Испания например, или в държави като Франция, Германия, Австрия, Полша, където националистическите/популистки партии са доста по-видими и успяват да капитализират подкрепа на база на страховете на гласоподавателите.

Соня, гласувала ли си на български избори извън страната? Какви са впечатленията ти от “българските условия”? Ще гласуваш ли на предстоящите европейски избори?

С.Ц.: Досега винаги съм била в България по време на избори и не ми се е налагало да гласувам в чужбина. На предходните европейски избори нямах навършени 18 години и нямах право да гласувам. На предстоящите не смятам да гласувам. Идеята на народните и на европейските представители е именно тази – да “представляват”. Какви обаче са последствията, когато те не защитават нашите интереси? Общността е лишена от възможност за пряк контрол върху тези лица, няма прозрачност и отчетност. Неведнъж сме ставали свидетели как политици, които биват отстранявани от постовете си, след време под една или друга форма се завръщат отново в политиката.

Всеки ден ние правим различни избори. Да вземем един пример – ако трябва да се доверя на шивач да ушие костюм и не съм доволна от резултата, то следващия път ще отида при друг. За съжаление с европейските представители нямаме тази гъвкавост и трябва да изчакаме 5 години до следващите избори, за да можем да гласуваме за друг човек с надеждата този път нещата да са различни. Разбирам, че резултатите от примера, който дадох, са налице доста по-бързо, отколкото едно политическо решение, тъй като отнема време то да бъде гласувано, адаптирано спрямо националните законодателства и да се анализират реалните ефекти върху обществото след прилагането му. Това обаче не е оправдание за политиците да не изпълняват обещанията си, дадени по време на предизборните кампании. Решенията, които се взимат на наднационално ниво, засягат много и различни интереси и е трудно да прецениш кой кандидат ще те представлява най-добре, разчитайки само на неговите обещания. Давайки своя вот, аз не просто гласувам за европейски представител, но и показвам, че подкрепям системата, а това не е така.

Броят разкрити секции за съответните избори/референдуми е представен в квадратчето на всеки стълб от графиката.

Трябва ли българските граждани зад граница да гласуват и ако да, защо?

С.Ц.: Зависи какво се има предвид от въпроса. Ако говорим за това дали българите зад граница трябва да бъдат убеждавани и насърчавани да гласуват, то бих казала, че всеки е свободен да направи избор дали да даде своя вот или не.

Що се отнася до законово установено право на българите в чужбина да гласуват, смятам, че е редно да има определени граници. Разбира се, ако за кратко време пребиваваш в чужбина, трябва да имаш правото да упражниш своя вот. Не виждам защо обаче българи, които дълготрайно са се установили в чужбина, изградили са кариера и семейство там, да могат да определят бъдещето на страната ни след като не са засегнати пряко от политическите решения.

Как се гласува в Португалия? Има ли дистанционно гласуване? Как гласуват португалците в чужбина?

М.К.: В Португалия изборите са организирани от Националната избирателна комисия (CNE – Comissão Nacional de Eleições). Тя е независима институция, натоварена с контрола над провеждането на изборите, определянето на правилата и информирането на населението за правата и задълженията на избирателите. Гласува се в секции. А португалците, които живеят в чужбина, гласуват в местните посолства или в секции, които са определени от посланика или консула в съответната държава като например някой университет.

Макар все още да е задължително физически да се гласува в секция, в една от нашите области – Евора (Évora), ще се проведе експериментално онлайн гласуване.