3 дни преди изборите малко над 3 млн. лв. за медийно отразяване похарчиха участниците в кампанията

В средата на кампанията участниците похарчиха 2,6 млн. лв  за медийно отразяване
16.05.2019
Предизборната кампания в медиите възлиза на 3.3 млн. лв.
28.05.2019

3 дни преди изборите малко над 3 млн. лв. за медийно отразяване похарчиха участниците в кампанията

Остават 3 дни до изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Република България.

Съгласно изборното законодателство медиите, които отразяват предизборната кампания, трябва да публикуват сключените с различните политически субекти договори в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Екипът на Институт за развитие на публичната среда продължава да следи разходите на 27-те регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети за медийно отразяване. Наблюдението обхваща официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции (които може да видите тук).

В края на предизборната кампания, екипът ни публикува резултати от мониторинга на разходите за медийно отразяване на участниците в кампанията, с актуалност на данните към 22-и май 2019 г.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 22-и май вече 31 медии са качили договори за предизборно отразяване на официалните си страници.

От в. Черноморски фар са публикували договори за медийно отразяване, но са заличили сумите, срещу които предоставят услуга на политическите субекти. От медията са сключили договори с ПП ВМРО, КП “БСП за България”, ПП ГЕРБ и с инициативния комитет на независимия кандидат Ваня Григорова.

От 13 медии не са спазили изискването за публикуване или съответно нямат сключени договори с участниците. Това са: телевизиите – Алфа ТВ и ТВ+, вестниците – в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски новини, в. Утро, в. АрдаNews и агенциите – Novini.bg, Blitz.bg, TopNovini.bg.

На страниците на част от медиите, които не са публикували договори обаче, са рекламни банери на политически субекти. Пример за това е в. Старозагорски новини:

Подобна практика има и в печатните издания. Въпреки че от в. Монитор са обозначили публикации като предизборно съдържание, не са обявили сключени с политически субекти договори:

Данните от мониторинга до този момент показват, че най-много средства са привлекли от групата на bTV (683 889.84 лв. без ДДС), следвана от групата на NOVA (614 740.01 лв. без ДДС). Към 22-и май БНТ е третата най-предпочитана медия (270 778 лв. без ДДС).

Два от регистрираните в кампанията субекта не са разходвали стредства за медийно отразяване според публикуваните в мониторираните медии данни за сключени договори. Това са Десислава Иванчева – независим кандидат и ПП “ДОСТ”.

Продължава практиката, която отбелязахме в предишни публикации, на телевизия Евроком да сключва безвъзмездни договори с политически субекти. Към 22.05 такива са сключени с ПП “Възраждане”, ПП „Движение презареди България“, КП “Движение Заедно”, КП “Воля – Българските родолюбци”, КП „Възход“ и независимият кандидат Минчо Куминев. Телевизията е публикувала договори и за платено отразяване с всички тези участници.

Формациите, които имат сключени договори с мониторираните медии в изминалия период, са разходвали общо 3 163 124.62 лв. (без ДДС).

Към 22-и май най-много средства за отразяване на предизборната кампания са вложили от КП “БСП за България” – 639 760 лв. (без ДДС). На второ място по разходвани средства за медии е КП “Воля – българските родолюбци” – 576 410.12 лв. (без ДДС). От управляващата ПП “ГЕРБ” остават на трето място с 493 051.80 лв. (без ДДС).

Интересна практика, която се наблюдава в последните дни, е “коригирането” на публикувани по-рано договори за медийно отразяване. Така например има намаляване на договор, сключен между Канал 3 и кандидатът за евродепутат Сергей Станишев:

Със средствата, разходвани за медийно отразяване от участниците в кампанията, както и с медиите, които те са предпочели, може да се запознаете в графиката по-долу. Графиката е интерактивна и когато изберете участник и натиснете с мишката върху него, ще може да се запознаете към кои медии са насочени средствата за кампанията.

Средствата от медийни пакети ще бъдат обект на последващ наш анализ на база на протоколите от заседанията на Централната избирателна комисия.

Екипът ни ще продължи да следи изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на финансирането и отразяването на предизборната кампания в медиите. Обобщаващата публикация от мониторинга ще бъде достъпна на 28-и май.