Европейските избори са едни от най-мащабните в света и създават усещането за общност

Важно е да участваме активно в изборите за Европейски парламент, ако искаме да бъдем представени
21.05.2019
Изборите за Европейски парламент са нашата възможност да заявим какво бъдеще искаме за Европейския съюз
22.05.2019

Европейските избори са едни от най-мащабните в света и създават усещането за общност

Една от последните ни изборни срещи в рубриката е с Валерия Мечкова (В.М.) и Швеция. Родена е в Горна Оряховица и споделя, че винаги се радва да се прибере там. Живее в Гьотеборг, Швеция от шест години. Премества се там, за да учи магистратура, а в момента е докторант по политически науки в Гьотеборгския университет. Занимава се с въпроси, свързани с представителството на жените в политиката и предизвикателствата и възможностите, които интернет и социалните мрежи представляват за обществото и демокрацията.

Важни ли са за вас изборите за ЕП и защо?

В.М.: Да, мисля, че са много важни и призовавам всички да се възползват от правото си да гласуват! На първо място, това е единствената институция на Европейския съюз, която се избира директно, тоест ние сами решаваме кой ще ни представлява, а Европейският парламент взема редица важни решения, които ни засягат пряко. Второ, не по-малко важно за мен е, че изборите създават наистина европейска общност. За мен е много вълнуващо, че всички граждани на европейския съюз могат да участват и това прави тези избори едни от най-мащабните в света.

Видима ли е кампанията за европейските избори в Швеция? Кои са европейските теми? Как върви кампанията и с какво се различава от тази в България?

В.М.: Да, въпреки че не е толкова интензивна колкото кампанията за национални избори, например. Голям фокус получават въпросите за миграция и бежанци. Швеция е една от страните, които прие най-много емигранти в последните години и често се говори за това как най-добре да се интегрират те, а също и за споделена отговорност от страна на Европейския съюз при приема им. Партиите и избирателите в Швеция са притеснени също от въпросите с климатичните промени. Може би  за това се говори повече отколкото в България. Шведската ученичка Грета Тунберг, която води кампания за климатичните промени, е вдъхновение за целия свят, но особено тук шведите са много горди с нея. Друг щрих, който бих добавила е, че много от избирателите и някои партии са притеснени от подкрепата за крайно десни партии и расистки прояви. В България ми се струва, че се говори малко по-малко за това.

Участвали ли сте в организирането на секции в чужбина? Какви са Ви впечатленията от българските условия”?

В.М.: Да! Участвах в избирателната комисия на последните три избора в Гьотеборг. Впечатленията ми са много добри, посолството помогна изключително много с организацията на изборите и бяха много професионални. Радвам се, че участвах в подготовката на изборите, също защото имах възможността да се срещна с много българи, които живеят в Швеция. Всеки път обстановката беше почти като празник!  Всеки се радваше да се срещне с други българи, а и да направи нещо за страната си.

Броят разкрити секции за съответните избори/референдуми е представен в квадратчето на всеки стълб от графиката.

Ще гласувате ли на европейските избори сега? Кои кандидати ще предпочетете на предстоящите избори – българските или шведските?  

В.М.: За европейските избори реших да гласувам за шведски кандидат. Всъщност планирам да подкрепя българка, която от много години живее в Швеция, и е местен кандидат за депутат. Мненията ми съвпадат много близо с нейните по повечето важни въпроси за развитието на Европейския съюз, а и също се радвам да подкрепя една много успешна българка в Швеция.

Трябва ли българските граждани зад граница да гласуват? Защо според Вас?

В.М.: Твърдо да. Все пак ние също се вълнуваме от това какво става в България и в каква посока се развива страната ни. Много българи, живеещи в чужбина се връщат обратно след няколко години в чужбина, така че не виждам причина да не гласуваме.

Гласувала ли сте в Швеция? Знаете ли как се гласува там? Има ли добри практики? Има ли дистанционно гласуване – електронно и по поща? А машинно гласуване? Гласуват ли шведските граждани зад граница и по какъв начин?

В.М.: Да, аз имам двойно гражданство и имам право да гласувам на всички шведски избори, а като европейски гражданин имах право да гласувам на местните избори още преди да получа гражданство. Мисля, че това е добра практика, защото все пак на местно ниво всички решения пряко засягат всички живущи, без значение дали са граждани на съответната страна, а и освен това всички плащаме данъци, затова и би трябвало да имаме възможност да изразим мнение за какво да се харчат те. В Швеция е лесно да се гласува, секциите за предварително гласуване за европейските избори са вече отворени, в чужбина гласоподавателите могат да пратят гласа си по пощата или на място в посолство или консулство.

Следите ли последните промени в Изборния кодекс, какви са ви впечатленията относно електронно и машинно гласуване, преференции?

В.М.: Като цяло подкрепям всичко, което улеснява гласуването. Затова и подкрепям машинното и електронното гласуване. Преференциите в пропорционална система за гласуване са добра идея, но по принцип не подкрепям мажоритарната избирателна система. Знаем от опита на други страни и научни изследвания по темата, че тази система не помага на малки партии да влязат в парламента (а мисля, че в България имаме нужда от развиването на нови и малки партии). Освен това тази система предразполага за развиване на корупционни и клиентелистки практики – нещо, което в България е проблем по принцип и тази система няма да помогне със справянето му.