Европейските избори са едни от най-мащабните в света и създават усещането за общност

Не трябва да има разделение на “българи в България” и на “българи зад граница”
13.05.2019
Макар да има доста евроскептици, членството ни в ЕС предоставя много възможности
24.05.2019

Европейските избори са едни от най-мащабните в света и създават усещането за общност

Една от последните ни изборни срещи в рубриката е с Валерия Мечкова (В.М.) и Швеция. Родена е в Горна Оряховица и споделя, че винаги се радва да се прибере там. Живее в Гьотеборг, Швеция от шест години. Премества се там, за да учи магистратура, а в момента е докторант по политически науки в Гьотеборгския университет. Занимава се с въпроси, свързани с представителството на жените в политиката и предизвикателствата и възможностите, които интернет и социалните мрежи представляват за обществото и демокрацията.

Важни ли са за вас изборите за ЕП и защо?

В.М.: Да, мисля, че са много важни и призовавам всички да се възползват от правото си да гласуват! На първо място, това е единствената институция на Европейския съюз, която се избира директно, тоест ние сами решаваме кой ще ни представлява, а Европейският парламент взема редица важни решения, които ни засягат пряко. Второ, не по-малко важно за мен е, че изборите създават наистина европейска общност. За мен е много вълнуващо, че всички граждани на европейския съюз могат да участват и това прави тези избори едни от най-мащабните в света.

Видима ли е кампанията за европейските избори в Швеция? Кои са европейските теми? Как върви кампанията и с какво се различава от тази в България?

В.М.: Да, въпреки че не е толкова интензивна колкото кампанията за национални избори, например. Голям фокус получават въпросите за миграция и бежанци. Швеция е една от страните, които прие най-много емигранти в последните години и често се говори за това как най-добре да се интегрират те, а също и за споделена отговорност от страна на Европейския съюз при приема им. Партиите и избирателите в Швеция са притеснени също от въпросите с климатичните промени. Може би  за това се говори повече отколкото в България. Шведската ученичка Грета Тунберг, която води кампания за климатичните промени, е вдъхновение за целия свят, но особено тук шведите са много горди с нея. Друг щрих, който бих добавила е, че много от избирателите и някои партии са притеснени от подкрепата за крайно десни партии и расистки прояви. В България ми се струва, че се говори малко по-малко за това.

Участвали ли сте в организирането на секции в чужбина? Какви са Ви впечатленията от българските условия”?

В.М.: Да! Участвах в избирателната комисия на последните три избора в Гьотеборг. Впечатленията ми са много добри, посолството помогна изключително много с организацията на изборите и бяха много професионални. Радвам се, че участвах в подготовката на изборите, също защото имах възможността да се срещна с много българи, които живеят в Швеция. Всеки път обстановката беше почти като празник!  Всеки се радваше да се срещне с други българи, а и да направи нещо за страната си.

Броят разкрити секции за съответните избори/референдуми е представен в квадратчето на всеки стълб от графиката.

Ще гласувате ли на европейските избори сега? Кои кандидати ще предпочетете на предстоящите избори – българските или шведските?  

В.М.: За европейските избори реших да гласувам за шведски кандидат. Всъщност планирам да подкрепя българка, която от много години живее в Швеция, и е местен кандидат за депутат. Мненията ми съвпадат много близо с нейните по повечето важни въпроси за развитието на Европейския съюз, а и също се радвам да подкрепя една много успешна българка в Швеция.

Трябва ли българските граждани зад граница да гласуват? Защо според Вас?

В.М.: Твърдо да. Все пак ние също се вълнуваме от това какво става в България и в каква посока се развива страната ни. Много българи, живеещи в чужбина се връщат обратно след няколко години в чужбина, така че не виждам причина да не гласуваме.

Гласувала ли сте в Швеция? Знаете ли как се гласува там? Има ли добри практики? Има ли дистанционно гласуване – електронно и по поща? А машинно гласуване? Гласуват ли шведските граждани зад граница и по какъв начин?

В.М.: Да, аз имам двойно гражданство и имам право да гласувам на всички шведски избори, а като европейски гражданин имах право да гласувам на местните избори още преди да получа гражданство. Мисля, че това е добра практика, защото все пак на местно ниво всички решения пряко засягат всички живущи, без значение дали са граждани на съответната страна, а и освен това всички плащаме данъци, затова и би трябвало да имаме възможност да изразим мнение за какво да се харчат те. В Швеция е лесно да се гласува, секциите за предварително гласуване за европейските избори са вече отворени, в чужбина гласоподавателите могат да пратят гласа си по пощата или на място в посолство или консулство.

Следите ли последните промени в Изборния кодекс, какви са ви впечатленията относно електронно и машинно гласуване, преференции?

В.М.: Като цяло подкрепям всичко, което улеснява гласуването. Затова и подкрепям машинното и електронното гласуване. Преференциите в пропорционална система за гласуване са добра идея, но по принцип не подкрепям мажоритарната избирателна система. Знаем от опита на други страни и научни изследвания по темата, че тази система не помага на малки партии да влязат в парламента (а мисля, че в България имаме нужда от развиването на нови и малки партии). Освен това тази система предразполага за развиване на корупционни и клиентелистки практики – нещо, което в България е проблем по принцип и тази система няма да помогне със справянето му.