В средата на кампанията участниците похарчиха 2,6 млн. лв  за медийно отразяване

Медийната цена на кампанията – 1,6 млн. лв за 10 дни
07.05.2019
3 дни преди изборите малко над 3 млн. лв. за медийно отразяване похарчиха участниците в кампанията
23.05.2019

В средата на кампанията участниците похарчиха 2,6 млн. лв  за медийно отразяване

До изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Република България остават 10 дни.

Според изборното законодателство медиите, отразяващи предизборната кампания, трябва да публикуват сключените с различните политически субекти договори в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Институт за развитие на публичната среда следи разходите на 27-те регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети за медийно отразяване. Наблюдението обхваща официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции (които може да видите тук).

В средата на предизборната кампания публикуваме втората част от мониторинга на разходите за медийно отразяване на участниците в кампанията с актуалност на данните към 15-и май 2019 г.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 15-и май вече 30 от мониторираните медии са публикували договори за предизборно отразяване на участниците в кампанията.

Останалите 14 медии нямат или не са публикували сключени договори с участниците. Това са: телевизиите – Алфа ТВ и ТВ+, вестниците – в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозаорски новини, в. Утро, в. АрдаNews и агенциите – Novini.bg, Blitz.bg, TopNovini.bg, ВяраНюз.

Въпреки че от в. Черноморски фар са публикували договори с 4-ма участници в кампанията – ПП ВМРО, КП “БСП за България”, ПП ГЕРБ и с инициативния комитет на независимия кандидат Ваня Григорова, медията е заличила сумите, за които се извършва отразяването.

Интересна и иновативна е кампанията на КП “БСП за България” в партийния в. Дума, където в страницата с поместената кръстословица на фон е поставен номера на коалицията в бюлетината.

Въпреки че някои медии не са публикували сключени договори, на интернет страниците им ясно се вижда политическа реклама. Такива са вестниците Борба и Утро:

От публикуваните до този момент договори става ясно, че най-много средства са привлечени от групата на bTV (587 636.15 лв. без ДДС). Следващите най-предпочитани медии са групата на NOVA (397 923.52 лв. без ДДС) и телевизия Евроком (211 759.50 лв. без ДДС).

Според публикуваните данни за договори в 30-те медии, 3-ма от регистрираните в кампанията субекта не са изразходвали средства за медийна кампания. Това са, както следва: Венислава Атанасова – независим кандидат, Десислава Иванчева – независим кандидат и ПП “ДОСТ”.

Телевизия Евроком продължава да сключва безвъзмездни договори с политически субекти. Към 15-и май такива са сключени с ПП “Възраждане”, ПП „Движение презареди България“, Коалиция “Движение Заедно”, Коалиция “Воля – Българските родолюбци”, независимият кандидат Минчо Куминев. Всички тези субекти имат и договори за платено отразяване в телевизията.

Останалите двадесет и четири формации, които през изминалия период са сключили договори с мониторираните медии, са разходвали общо 2 601 526.94 лв. (без ДДС).

Към 15-и май от КП “БСП за България” са вложили най-много средства за медийно отразяване – 566 507.28 лв. (без ДДС). В тази сума са включени и индивидуални договори на Сергей Станишев с Канал 3 (4000 лв.) и Dir.bg (2496.88 лв.). На второ място по разходи за медии в кампанията е ПП ГЕРБ – 478 358.46 лв. (без ДДС), а на трето – КП “Воля – българските родолюбци” – 367 674.02 лв. (без ДДС).

В графиката по-долу може да се запознаете със средствата разходвани за медийно отразяване на участниците в кампанията, както и медиите, които те са предпочели. Графиката е интерактивна и когато изберете участник и натиснете с мишката върху него, ще може да се запознаете към кои медии са насочени средствата за кампанията.

Продължава практиката от предишни избори партиите, управляващи партийни телевизии, да сключват договори за отразяване с тях. Такива има сключени между БСТВ и КП “БСП за България”, СКАТ и Валери Симеонов. Въпреки отразяването на кампанията на АТАКА от телевизия АЛФА, няма данни за сключени договори между тях.  

Средствата от медийни пакети ще бъдат обект на последващ наш анализ на база на протоколите от заседанията на Централната избирателна комисия.

Екипът ни продължава да следи изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на финансирането и отразяването на предизборната кампания в медиите. Следващата статия по тази тема ще бъде публикувана на 23-и май.