Не трябва да има разделение на “българи в България” и на “българи зад граница”

Брекзит показа, че да разбуташ ЕС като общност на ценности и правила не е толкова лесно
09.05.2019
Важно е всеки да даде гласа си за Европа, защото тя заема голямо място от живота на всеки от нас
14.05.2019

Не трябва да има разделение на “българи в България” и на “българи зад граница”

Следващата среща от изборното ни пътуване е с Иванка Иванова (И.И.), която живее в Барселона от повече от 10 години. Иванка е магистър по финанси и през целия си трудов стаж се занимава с финансово-счетоводна дейност. В допълнение тя се включва активно и в живота на българската диаспора в Барселона. Занимава се с обществена дейност от 2010 г. и се включва в организирането на изборите. Била е член на секционна избирателна комисия, а също и секретар и председател. Тази година за предстоящите европейски избори е координатор като помага за откриването на над 13 секции в Испания. В област Каталуня секциите са три – в Барселона, Йорет де Мар, Лерида. Иванка не пести сили и енергия и споделя, че освен с хъс за разкриване на изборни секции, се отнася с почит и респект към българските институции, църква и учители. Тя е и сред инициаторите на петиция за откриване на консулство в Барселона.* 

Разкажете ни повече за българската общност в Барселона и каузите, по които работите?

И.И.: Взаимно си помагаме за разрешаване на много въпроси, които са в интерес на българската общност в автономна област Каталуния. Имам добра комуникация с българските институции и дипломатическите представителства на България в Испания. Сещам се дори да разкажа, че на 24-и октомври 2018 г. бе проведено Общо събрание на българската общност в Барселона и аз съм един от инициаторите и председател на  “Петиция за разкриване на Консулство на България в Барселона, Автономна област Каталуния, Кралство Испания”. Петицията е подкрепена от български граждани в България и българската общност в Испания (3580 саморъчно положени подписа),  от средите на българския и испанския бизнес и от “Асоциацията на българите по цял свят” (5000 подписа). Петицията е доказателство за обединение на българите, независимо къде се намират по света, независимо от раса, пол, образование, религия и националност. Това е моя лична кауза. Минахме по целият път, труден, но вече “извървян”, внесли сме подписката и очакваме в най-скоро време да отвори врати Дипломатическото представителство на България в Барселона. Радвам се, че имаме голяма подкрепа: от Българското Национално Радио, от вестник “Нова Дума” в Испания, от Народно събрание, Президентство, Министерски съвет, министър на Външните работи, Посолство на България в Мадрид и Омбудсмана на България. “Добрата дума отваря железни врати”, това е мотото на българите в Каталуния и се опитвам да живея според него. Помагам и на много българи, които са изпаднали в беда и съдействам на консула ни в Мадрид. За  мен е чест да споделя някои мисли относно изборите за 26-и май 2019 г. и българската общност в Барселона.

Важни ли са за вас изборите за Европейски парламент (ЕП) и защо?   

И.И.: Всички избори са важни. Конституцията ни дава право да гласуваме, с което да определим последващото управление на България. Европейските избори са важни за всички българи (в и извън България). Важното е всеки един от нас да покаже своята гражданска отговорност и активно да участва на изборите. Това е наше конституционно и европейско право. Има лица в България, които налагат в публичното пространство разделение на българите в страната и тези зад граница. Правят се изявления за незначителното влияние на вота на българите зад граница. Мисля, че това не прави чест на тези лица. Ние сме български и европейски граждани, независимо че сме извън пределите на България. Не следва да се погазват правата на никого.

Предстоящите европейски избори са важни. Показа го и ситуацията с пакета “Мобилност”. Европейският съюз (ЕС) ни дава право на свободно движение на работна сила, пътуване, образование, култура, уеднаквяване в областта на социалната политика. Необходимо е всеки един български евродепутат да бъде отговорен пред българския избирател и да оправдае неговото доверие. А ние като гласоподаватели имаме отговорност да следим действията и да оказваме граждански контрол на всички депутати – и в Европейския, и в българския парламент.

Участвате в организиране на секция в Барселона, какви са ви впечатленията? Трудна ли е мобилизацията на българските граждани в чужбина и защо?

И.И.: Участвам в организиране на секция в Барселона от 2010 г. Не е трудно, но има нещо много важно, което следва да се отбележи и то не е тайна за никого – загубени са вярата и доверието в българските институции, които трябва да носят отговорност пред българските граждани. Това важи с пълна сила и за депутатите, включително тези в ЕП, като е добре те да защитават българските интереси.

Гласували ли сте на европейски избори досега? За кого – за българските или за местните кандидати ще гласувате сега и защо?

И.И.: Винаги съм гласувала на различните видове избори, а на тези за ЕП – винаги за българските кандидати. Основната причина е, че  съм български гражданин и избирам да дам моя глас на български кандидат. Всеки има право сам да реши, за кого да гласува.

Желанието ми е нашите евродепутати да поставят въпроса за равни права на българските граждани относно трудови възнаграждения, социална и пенсионна политика. Българските евродепутати се надявам да защитят икономическата политика на България. България  има капацитет и добри кадри във всеки сектор. Има млади хора, които са готови да помагат със знанията си и е време политиката да е насочена към интересите на България и българските граждани. България има златна земя! Имам огромна мечта, и ще я осъществя взаимно с българите в Барселона и българските институции, а именно да покажем красива България на Испания.

По отношение на изборните права – българите в Испания имаме право да гласуваме на всички видове избори, провеждани в България, без местните. В допълнение, тези от нас, които имат адресна регистрация в Испания, могат да гласуват на европейски избори за испански кандидати, както и на тукашните местни избори. Много наши сънародници са използвали това право, което е техен избор и е предоставено по закон.

Броят разкрити секции за съответните избори/референдуми е представен в квадратчето на всеки стълб от графиката.

Как се информирате за кандидатите и техните платформи?

И.И.: За мое щастие имам контакти с много от тях и обменяме  взаимна информация. Информирам се за техните платформи от медиите, от техните  изяви, действия и т.н. Във връзка с нашата петиция за откриване на Консулство в Барселона имаме подкрепа и от европейски депутати.

Трябва ли българските граждани зад граница да гласуват? Защо според Вас?

И.И.: Сънародниците ни в чужбина са граждани и на България, и на Европейския съюз. От тази гледна точка не следва да има разделение на българи в страната и такива зад граница. Благодарение на членството ни в ЕС можем да живеем, работим, учим, да имаме бизнес в чужбина. Примерно тук, по официални данни на Генералитета на Каталуния само за 2018 г. на летище Барселона са кацнали 90 000 български граждани. През 2014 г. Те са били 50 174. Туризмът е на много високо ниво. Тази част от Испания представлява интерес за българските туристи. В Барселона има водещи български фирми. Имаме български училища, водещи специалисти в сферата на финанси, медицина, информатика, услуги, земеделие. Българската общност показва, че има влияние тук и че с обединение може да се постигне много. Мисля, че още малко усилия са нужни, за да има българската общност още по-голямо влияние в Барселона и областта ѝ. Казвам това, защото се гордеем с постиженията и успехите на българи по света, но все още поставяме въпроса защо те да гласуват.

Гласували ли сте в Испания? Как се гласува там? Има ли добри практики?

И.И.: Откакто съм в Испания не съм гласувала за испански кандидати, винаги съм давала гласа си за България. Но имам поглед върху тяхната организация и ред на провеждане на изборите. Мога да дам за пример изминалите парламентарни избори на 28-и април 2019 г., както и регистрацията им за Европейски и местни избори.

На 30-и януари 2019 г. беше последен ден за регистрация по интернет за Европейски и местни избори (провеждащи се на 26-и май 2019 г.). Предвидено е изпращане на писмено уведомление и всеки да потвърди желанието си да гласува и да се регистрира. Надявам се, че този  момент ще дойде и в България.

Тук е създадена много добра организация, което дава възможност да няма напрежение по време на гласуване. Но и възпитанието и търпението на испанското население, както и уважението към комисиите и един към друг, оказва влияние. Има възможност за гласуване по пощата и този метод се използва активно. На последните парламентарни избори над 1 млн. испански граждани са подали гласа си по пощата. Създадени са и добри условия за гласуване на хора с увреждания и болни.
Извън страната испанците гласуват или по пощата, или в посолство/консулско представителство.

Усеща ли се вече, че предстоят избори за ЕП в Испания?  

И.И.: Да, усещат се,  всеки има информация, всеки българин има телевизионни програми за Испания и България. Следят всичко, има постове и кампания в социалните мрежи, дискусии.

Ще повлияят ли предсрочните парламентарни избори в Испания на резултата на европейските избори?

И.И.: Не, не мисля. Тепърва предстои да се договорят за съставянето на правителство в Испания, но не мисля, че тези избори ще окажат влияние на резултатите от европейските.

Какво мислите за електронното гласуване в България? Би ли улеснило българите в чужбина? Следите ли последните дебати за промени в Изборния кодекс, какви са ви впечатленията относно преференции, машинно и електронно гласуване?

И.И.: Аз като човек, който е участвал  на много избори, категорично съм за електронно гласуване. Това е такова облекчение за хората и дава възможност на много избиратели да вземат участие в гласуването. Много хора се притесняват за своите лични данни, но нашите данни са навсякъде. Примерно за заявленията, които се подават към ЦИК за отваряне  на секция, е същото. Само липсва опция за кого избираме да гласуваме. Не съм фен на машинно гласуване. Харчат се прекалено много пари.

Относно гласуването зад граница, мисля, че се губи време с подаване на заявления за отваряне на секции. ЦИК, Народно събрание и Министерство на външните работи имат информация и опит относно броя на гласувалите български граждани на различни избори. Всеки избор се повтаря едно и също, вместо да се ползва тази информация за облекчаване на българските граждани зад граница и да се насочат усилия в тяхното мобилизиране и привличане. Институциите имат информация за броя на постоянно и временно пребиваващи извън България. В градове като Барселона, следва да се отворят две секции. Тук има много българи, които по закон имат право да гласуват.  

Лично съм “за” преференциите. Моят апел е към българските граждани, които дават своя вот на доверие чрез гласа си, да упражняват и контрол. Даваш доверие и следва да контролираш, да изискваш, да проследяваш какво се случва. Изборите са само първата крачка.


* Към момента на интервюто все още не беше ясно дали тази инициатива ще се увенчае с успех, но с ентусиазма и настоятелността на Иванка и задружността на общността, решението за консулство в Барселона вече е факт.