Житейски истории на участници в проекти, реализирани с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, показва в Народното събрание експозицията "Хора за хората"

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с председателя на Комисията по бюджетни въпроси на Националния съвет на Общокитайското събрание на народните представители Шъ Яобин
07.05.2019
Цвета Караянчева: Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство, и да я запазим жизнена и действена
09.05.2019

Житейски истории на участници в проекти, реализирани с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, показва в Народното събрание експозицията "Хора за хората"

 

Житейски истории на участници в проекти, реализирани с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, показва в Народното събрание експозицията „Хора за хората“. Изложбата на фотографа Иво Данчев беше представена на 8 май 2019 г. в Народното събрание. Тя е посветена на сътрудничеството между България и Конфедерация Швейцария.

Заместник-председателят на Групата за приятелство България – Швейцария Спас Гърневски откри експозицията и подчерта, че двустранното българо-швейцарско партньорство има почти вековна история. Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която се реализира в продължение на близо 10 години у нас, придава нови измерения на това партньорство, посочи той. Тя е един различен прочит на инвестициите – в неизмерими и нематериални категории, за които не сме свикнали да мислим, когато говорим за донорски програми, тук говорим за променени човешки животи, семейни съдби и развитие на цели общности, заяви Спас Гърневски.

За нас тази изложба означава много, тя е израз на общото ни убеждение, че швейцарският и българският народи имат общо бъдеще, изправени са пред общи предизвикателства и, че когато сме заедно, можем да бъдем по-силни и да успеем да ги преодолеем, подчерта на откриването на експозицията посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен. В рамките на програмата бяха реализирани много общи проекти, стотици хора бяха подкрепени и успяхме да „докоснем стотици хиляди българи не само в София, но и на други места в страната, да им помогнем да реализират своите идеи, уточни тя. 72 милиона евро е стойността на програмата, целта е Швейцария да допринесе за разширяването на ЕС с подпомагане на новите държави-членки, отбеляза Мюриел Берсе Коен.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че Българо-швейцарската програма за сътрудничество не трябва да се измерва само със средствата, инвестирани в 120-те проекта. Тя е низ от човешки истории, променен живот, променени съдби, мислене, цели, посока, което е по-важно от всичко, заяви той. Опитвахме се да правим неща, от които има нужда, тук имахме шанс не само да създаваме приятелство, имахме шанс да се учим от най-добрите и съм убеден, че най-доброто предстои, добави Томислав Дончев и уточни, че се очаква решението на швейцарския парламент за продължаване на програмата и в бъдеще.

Да направя кадри, които да представят не само всичко, което е направено и се прави в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и да разкажа с портрети историите на много хора беше вълнуващо предизвикателство и голяма отговорност за мен, посочи при откриването на експозицията авторът на фотосите Иво Данчев. Той е носител на отличието „Черноризец храбър“ за 2012 г. и на специална награда за фотоесе от „БГ Прес Фото“ за 2011 г.

Source: Новини на Народно събрание