Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с председателя на Комисията по бюджетни въпроси на Националния съвет на Общокитайското събрание на народните представители Шъ Яобин

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази искрени съболезнования по повод самолетната катастрофа на летище „Шереметиево“
06.05.2019
Житейски истории на участници в проекти, реализирани с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, показва в Народното събрание експозицията "Хора за хората"
08.05.2019

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с председателя на Комисията по бюджетни въпроси на Националния съвет на Общокитайското събрание на народните представители Шъ Яобин

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с председателя на Комисията по бюджетни въпроси на Националния съвет на Общокитайското събрание на народните представители Шъ Яобин и водена от него делегация. Целта на визитата е да се осъществи обмен на мнения между двете страни по управлението и контрола на държавния бюджет, както и на публичните финанси. По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Китай в областта на икономиката.

 

Отношенията между двата народа са топли и приятелски, като са с истински съдържателен характер, отбеляза Явор Нотев. По думите му съществува огромен потенциал за по-устойчиво развитие на китайските инвестиции у нас. Заместник-председателят на Народното събрание посочи, че България е втората държава в света, която признава Китайската народна република.
 

Председателят на Комисията по бюджетни въпроси на Националния съвет на Общокитайското събрание на народните представители Шъ Яобин подчерта, че през настоящата година се навършват 70 години от установяването на дипломатически връзки между двете страни. Според него българо-китайските отношения могат да бъдат стимулирани и от инициативата за глобално икономическо развитие„Един пояс, един път“. Шъ Яобин допълни още, че партньорството между България и Китай е възможно да се задълбочи на и на парламентарно ниво. 
 

След това чуждестранните гости проведоха разговор с председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. На срещата бяха обсъдени процесите по приемането на Закона за държавния бюджет, както и контролиращата роля на българските финансовите институции. Беше отчетено също, че форматът „16+1“ дава солидна база за увеличаване на взаимното доверие и постигането на реални цели на всички страни от Централна и Източна Европа. В разговора участваха и народните представители Евгения Ангелова, Ирена Димова, Мария Илиева,Николай Александров, Йордан Апостолов и Дора Христова.


Source: Новини на Народно събрание