Генерал Константин Попов: Европейската отбрана все повече ще бъде във фокуса на европейската политика

Цвета Караянчева: Заветите на Оборище приобщиха българския народ към голямото европейско семейство
02.05.2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на церемонията по официалното посрещане на папа Франциск
05.05.2019

Генерал Константин Попов: Европейската отбрана все повече ще бъде във фокуса на европейската политика

Европейската отбрана все повече ще бъде във фокуса на европейската политика. Това заяви председателят на Комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов на срещата си със заместник министър-председателя и министър на отбраната на Хърватия Дамир Кръстичевич. По време на разговора бяха обсъдени още въпроси от стратегически характер с оглед на членството на двете страни в НАТО и ЕС.

 

Намираме се в интересен регион на Европа и имаме еднакви предизвикателства, но с приятели може да се говори съвсем открито, подчерта ген. Константин Попов. Пред чуждестранниия гост той представи информация за свършената работа от Народното събрание по отношение на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България, проектите за модернизация на военновъздушните и военноморските сили, както и на сухопътните войски. Председателят на парламентарната Комисия по отбрана добави още, че до 2024 г. бюджетът за отбрана трябва да бъде увеличен до 2 на сто от Брутния вътрешен продукт. Според ген. Константин Попов обаче е реалистично този показател да бъде достигнат и по-рано.
 

Заместник министър-председателят и министър на отбраната на Хърватия Дамир Кръстичевич определи дипломатическите отношения между двете държави като приятелски, без да има нерешени въпроси помежду им. По думите му България и Хърватия са фактор за стабилността в региона не само с оглед на променената парадигма на сигурността в световен мащаб, но и заради рисковете, свързани с миграцията, тероризма и хибридната война. Никой не може да се справи с подобни предизвикателства сам и затова от ключово значение са стратегическото партньорство, свързаността и обменът на информация, каза Дамир Кръстичевич. Заместник министър-председателят и министър на отбраната на Хърватия увери, че по време на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз страната му ще продължи линията, наложена от България с фокус към държавите от Западните Балкани и интеграцията им в Обединена Европа.
 

Ген. Констатин Попов и Дамир Кръстичевич се обединиха около тезата, че Меморандумът за сътрудничество между двете страни в сферата на отбраната трябва да бъде подновен. 


Source: Новини на Народно събрание