Независимо къде съм, продължавам да се интересувам какво става в България

Влизането ни в ЕС е може би най-значимото събитие за България
22.04.2019
Брекзит показа, че да разбуташ ЕС като общност на ценности и правила не е толкова лесно
09.05.2019

Независимо къде съм, продължавам да се интересувам какво става в България

Следващата ни среща в рубриката е с Емилия Хубавенска (Е.Х.). Тя се е установила в Малта от година и половина, а преди да се премести в островната държава живее почти осем години в Брюксел. В Малта я води работата й. През 2017 г. започва работа в Отдел “Комуникации” към Европейската агенция за подкрепа в областта на убежището, която е разположена там. Последните девет години работи в сферата на комуникациите в публичния и частния сектор в София, Брюксел, а вече и в Малта. Занимавала се е с корпоративен PR, връзки с обществеността, политически PR, вътрешни и външни комуникации на институционално ниво. Интересува се от въпроси, свързани с Европейския съюз (ЕС), медии и социални медии, образование. В свободното си време Еми преподава народни танци. Преди година сформира и фолклорна група “Трополи” в Малта. Клубът има и детска група, както и такава за възрастни. Другата ѝ страст са пътешествията и самата тя заявява, че не пропуска възможност да пътува.

По време на интервюто все още не беше ясно дали ще има секции в Малта. Към момента на публикуването, срокът за подаване на заявления вече беше изтекъл и по данни на ЦИК  в островната държава ще има поне 2 секции.

Важни ли са за Вас изборите за Европейски парламент (ЕП) и защо?

Е.Х.: Разбира се, че са важни. България е в Европейския Съюз, гласуването в нашата страна е задължително, а чрез вота си българите, както и всички граждани на държавите членки, могат да въздействат върху бъдещето на Европа. През 2014 г. изборите също бяха важни. Това бяха най-големите транснационални избори, провеждани някога по едно и също време. А сега казват, че залогът е дори още по-голям. Вотът на всеки от нас е израз на личната му позиция. В предизборния период ни се дава време да преценим коя гледна точка отговаря на нашата и в изборния ден я подкрепяме чрез гласа си

Когато си български гражданин, живеещ в друга страна членка на ЕС, може да гласуваш или за кандидатите на тази страна, или за българските кандидати, ако бъде организирана избирателна секция за гласуване за членове на Европейския парламент от Република България. Българските граждани в Малта можеха да се регистрират да гласуват за местните кандидати до 31-ви март 2019 г., като изборите тук са насрочени за 25-ти май.  До 30-ти април 2019 г. пък можеше да се изпращат заявления онлайн през сайта на ЦИК и ако общият им брой е поне 60, то тогава ще се организира секция в Малта за избор на български членове в ЕП.

Усеща ли се вече, че предстоят европейски избори в Малта? Кои са видимите европейски теми в публичното пространство?

Е.Х.: Усеща се, да. Малтийците са много политически активни хора. Дори сред българската общност тук до някаква степен се говори за предстоящите избори. Беше ни изпратена информация какво да направим, ако искаме съответно да гласуваме за членове на Европейския Парламент от Република България или от Република Малта.

В медиите беше съобщено, че 371 625 човека могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски Парламент на 25-ти май 2019 г. в островната държава. В това число са малтийци и граждани на други страни членки на ЕС.  По данни на Евростат населението на Малта е 460 297 (2017 г.), така че сами виждате, че хората, имащи право да гласуват са малко над 80%. Тук гласуването на Европейските избори не е задължително и вотът е преференциален.

В някои медии всичките 41 кандидати за членове на ЕП винаги са представени не само чрез името си, но и чрез кратко описание на техния опит и профил. Някои от тях са много активни в социалните мрежи. Може би защото тук гражданите могат да гласуват още на 16-годишна възраст и социалните мрежи са канал, по който посланията на кандидатите могат да достигат до аудитория от по-широк възрастов спектър.

Гласували ли сте на български избори в Малта?

Е.Х.: Не, все още не съм. Към момента, към който говорим, все още не е обявено дали ще има избирателна секция в Малта. Надявам се да се събере необходимият брой заявления и българите тук да можем да упражним правото си на вот за българските кандидати.

Броят разкрити секции за съответните избори/референдуми е представен в квадратчето на всеки стълб от графиката.

Гласували ли сте на европейски избори досега? Ако да, за кого – за българските или за местните кандидати?

Е.Х.: На предишните избори за членове на Европейския парламент гласувах в Брюксел, Белгия. Досега винаги съм гласувала за българските кандидати. Независимо къде се намирам в момента, продължавам да се интересувам какво става в България. Това е родният ми дом, там са близките и роднините ми, и фактът, че съм в чужбина в момента не означава, че не се интересувам от случващото се в страната ми.

В Малта, като пребиваващи от държави членки на ЕС, можем да гласуваме за кандидатите на Общински съвети по местоживеене. Мисля си, че тази възможност е добра, защото отразява и твоята позиция на човек, който все пак живее, учи и работи на дадено място за начина, по който то се управлява.

Трябва ли българските граждани зад граница да гласуват? Защо според Вас?

Е.Х.: Да, българите в чужбина не би трябвало да се категоризират като отделна група хора. Всички сме българи с различен житейски път и истории. Ние сме в ЕС и за нас пътуването, образованието, работата в други страни членки е динамика, която е част от живота и на много други европейски граждани.

Възможностите, които ЕС предлага, са много и фактът, че някои поемат дадена посока сега не означава, че те завинаги се откъсват от България. Дори напротив – много българи в чужбина живо поддържат връзката си с родната страна, често се прибират да прекарат време с приятели и роднини, да работят, да учат, да пътуват, да си почиват…

Животът в чужбина също ти дава една допълнителна гледна точка за събитията в България, за българските и европейските ценности и вярвам, че той ни обогатява и е важно да се отстоява.