В навечерието на Великден в Народното събрание бяха представени инициативи в подкрепа на различни благотворителни каузи

Възможностите за привличане на повече инвестиции и развитието на туризма обсъди заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов с председателя на Групата за приятелство с България в парламента на Кувейт Ракан Юсеф Ал Несф
23.04.2019
От началото на 2019 г. Народното събрание е приело 43 закона, 60 решения и обръщение към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание
30.04.2019

В навечерието на Великден в Народното събрание бяха представени инициативи в подкрепа на различни благотворителни каузи

В навечерието на Великден в Народното събрание бяха представени инициативи в подкрепа на различни благотворителни каузи.

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри великденската благотворителна изложба на ученици от столичното 143-то училище „Георги Бенковски“. Експозицията на картини и кошници с яйца, изработени от децата, е представена в парламента по инициатива на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в партньорство с Държавната агенция за закрила на детето.
 

Радвам се, че за пети пореден път съм патрон на инициатива в подкрепа на каузата „Деца помагат на деца“, заяви Цвета Караянчева. Няма нищо по-хубаво от това със своето творчество децата да помагат на свои връстници в нужда, подчерта тя и благодари на учениците и техните учители и ръководители за усилията и старанието, които са вложили за подготвяне на изложбата.
 

С вашите големи сърца, отворени да помогнат на деца в нужда, Вие сте наши учители, обърна се към учениците председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и им благодари, че правят народните представители съпричастни с тяхната кауза. Събраните средства от продадените картини ще бъдат дарени на деца в нужда.
 

Сувенири за Великден, ръчно изработени свещи, картички, дърворезба и керамика са включени в базара „Малкото е Много“, който гостува на Народното събрание по инициатива на председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова. Целта на организаторите е народните представители и гостите на парламента да се запознаят с дейността на социалните предприятия – граждански организации и да подкрепят техните благородни усилия.
 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри базара, призова депутатите да подкрепят инициативата. Няма нищо по-хубаво от това да отвориш сърцето си и да помогнеш на хора в нужда, хора, които творят красиви предмети, добави тя.
 

При откриването на базара председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова благодари на Българския център за нестопанско право за инициативата и изрази надежда всеки народен представител да купи сувенир и да отнесе частица от каузата, която има всяко едно от 10-те представящи свои произведения социални предприятия. Доверие, съпричастност и партньорство са трите елемента на сътрудничеството между институциите и неправителствения сектор, надявам се заедно да продължим да работим заедно в полза на доброто, добави тя.
 

В Народното събрание започна благотворителна инициатива „С приятели към върха“ в помощ на деца и младежи, болни от детска церебрална парализа. В Клуба на народния представител беше подредена изложба с рисунки на деца от столичните 73-то, 121-во и 22-о училища и от школите при Народно читалище „Младост 2003“ в град Самоков. Децата от читалището, които са част и от инициативата „Деца помагат на деца“, отправиха музикален поздрав към народните представители. Събраните средства са за рехабилитация на Теодора Тодорова Юрукова /Теди/ от Златица, която преди половин година изкачи връх Ботев с помощта на брат си и на планински спасители, както и за подпомагане на деца, болни от детска церебрална парализа.
 

Народният представител Димитър Главчев отбеляза, че днешното събитие е начало на кампанията, предстои концерт в Южния парк, а след това Теди ще изкачи с помощта на приятели Черни връх. Народният представител Валентин Милушев благодари на децата от Самоков за съдействието им за осъществяване на инициативата.
 

Най-добрите картини на ученици от Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен, са представени в изложба в Народното събрание. В експозицията, която е по повод празника на град Шумен – 11 май, могат да се видят 34 рисунки на деца, участвали в конкурса „Моят град“. Днес Народното събрание е място за среща и изява на много и разнородни таланти, на млади български творци, отбеляза при откриването на изложбата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева пожела успех на художниците и благодари на децата, че чрез своите картини дават възможност на народните представители да се запознаят с красотата на Шумен.


Source: Новини на Народно събрание