Очаквайте очакваното: „Сиела Норма“ ще доставя устройства на „Смартматик“, разработени специално за българския вот

По-малко от два месеца до вота: машинното гласуване е под въпрос
04.04.2019
582 хил. лв. са медийните пакети за Евроизбори 2019
25.04.2019

Очаквайте очакваното: „Сиела Норма“ ще доставя устройства на „Смартматик“, разработени специално за българския вот

Източник: dnevnik.bg

Търг с предизвестен край

Така накратко може да се опише резултатът от проведената в последния момент обществена поръчка за доставка на 3000 машини за вота за Европейски парламент на 26-и май. Централната избирателна комисия получи общо три оферти – и трите от български компании. Не се явиха така желаните от някои членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) големи американски фирми. Това бе очаквано предвид кратките срокове, протакането и прехвърлянето на отговорността за търга между стария и новия състав на ЦИК.

В резултат – поръчката бе спечелена от „Сиела Норма“ АД, която доставя устройствата и за предходни избори. „Сиела“ обаче няма сама да произведе машините. Това отново ще направи „Смартматик“, потвърди говорителят на комисията Александър Андреев.

Опитът Венецуела

В доклада на „Сова 5“, поръчан от ЦИК с цел анализ на пазара и употребата на машини в света, се посочва, че въпреки че „Смартматик“ е един от лидерите на пазара, устройствата ѝ са претърпели редица провали. Като: „крупен провал“ през 2012 г. в Белгия – случват се около 2 000 инцидента; Филипините – 90 000 машини са извадени от употреба; Венецуела – 1 милион фалшифицирани гласа в полза на избора на определяния като „диктатор“ Николас Мадуро за президент и др.

Макар и създадена в САЩ през 2000 г., неин предшественик е венецуелска компания. „Смартматик“ се разраства бързо и привлича крупни инвеститори от Венецуела – от правителството и местни бизнесмени. „Сова 5“ посочва и че според множество изследователи тя фактически е собственост на Каракас, но няма преки доказателства за това.

Специално производство

Машините за евровота ще са специално произведени за България, дават заявка от „Сиела“. Част от тях всъщност вече е готова. Остава обаче още много работа – да се доизработят останалите устройства, да се вгради софтуерът, който също не е донаписан. Има и логистика – доставка, сертифициране, тест, обучение на членовете на секционните комисии и на техническите лица и пр. Но от компанията щели да се справят въпреки сроковете.

„Остава един месец до изборите. В това време, освен че машините трябва да бъдат допроизведени, трябва да бъдат транспортирани до България, те пътуват от Далечния изток, трябва да бъдат оборудвани с UPS, трябва да бъдат заредени със софтуера, който все още не е донаписан, защото ние не знаем бюлетините. Не познаваме още изискванията за размери и т.н. на ЦИК. Има лога, които трябва да се поставят, така че всичко е наистина в последния момент, но имаме готовност, има подготвен екип, има подготвени складове, транспортни средства, правим обучение с новите машини“, коментира Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела“ пред БНТ.

В последния момент

ЦИК закъсня изначално с обявяването на търга. Това трябваше да направи още старият състав на комисията, но той отказваше с различни мотиви – от това, че тече процедура по подмяната му след изтичането на мандата, през това, че Изборният кодекс (ИК) е в процес на дълъг „ремонт“ в парламента, до изчакване на финалните промени да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“.

В резултат новата ЦИК пусна поръчката, но само обявление. И именно заради кратките срокове, оставащи до вота, бе решено машините да се наемат, а не да се закупят. Тепърва се изготвяха и одобряваха техническите спецификации, после пък се оказа, че няма кой да извърши одит и сертифициране на машините и пр. В крайна сметка бе даден срок за подаване на оферти – 16-и април. А снощи, почти месец преди изборите, е бил избран и победителят.

Офертите

Оферти са подали „Сиела“, „Лекс БГ“ ЕАД и „Българските машини за гласуване“ ЕООД. Последните двама участника са отстранени по редица причини.

„Лекс“ е оценила труда си за 11 520 000 лв. без ДДС (13 824 000 с ДДС), което е любопитно предвид факта, че ЦИК обяви таван от 7 500 000 лева. А най-ниската предложена цена има най-голяма тежест при разглеждането на офертите.

„Български машини за гласуване“ пък е предложила машини, които не отговарят на техническите изисквания по редица пунктове.

Проблеми е имало и при „Сиела“, но компанията все пак е избрана с уговорката, че ще отстрани нередностите, разказаха от ЦИК.

Въпроси

Както Отворен парламент писа, ЦИК се отказа да закупува машини за евровота не само заради кратките срокове, каквато е официалната версия, а и поради „страх от неизвестното“. Членовете на комисията не били сигурни дали депутатите няма да решат отново да отворят Изборния кодекс преди вота за кметове и общински съветници наесен. За него, според последните изменения в ИК, машините трябва да са двойно повече – 6000.

Заявката на комисията е, че ако няма нови промени в изискванията към машинния вот, или направо отмяната му, то за местни избори 2019 устройствата вече няма да се наемат, а ще се закупят.

Това обаче поставя въпроса дали „Сиела“ няма да получи служебна победа при евентуално обявяване на следващ търг. Машините ще трябва да отговарят на същите изисквания, половината от тях вече ще са произведени, а срокът им на годност е 10-15 години.


*“Белгия. Дейността на Smartmatic на регионалните избори през 2012 година води до крупен провал.” – Доклад на “Сова 5”АД, изпълнител на обществена поръчка на ЦИК №25