Факт ли са вече медийните тарифи за Евроизбори 2019?

Доброволци и частни телевизии в предизборната кампания
19.06.2017
Аз Гласувам – от А до Я за избирателя
17.04.2019

Факт ли са вече медийните тарифи за Евроизбори 2019?

До изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Република България остава малко повече от месец. Предизборната кампания ще стартира на 26-и април. Традиционно медийното отразяване представлява най-голямото перо от партийните разходи по време на предизборните кампании – само за пример, през 2017 г. по време на кампанията за предсрочни парламентарни избори средствата за медии възлизаха на 5 592 037 лв. (или 55 % от всички разходи).

Според изборното законодателство печатните и онлайн медии трябва да обявяват на интернет страниците си условията и цените за отразяване на предизборната кампания. На 15 април изтече крайният срок, в който това трябваше да се случи с оглед предстоящите избори за членове на ЕП от Република България. Тези тарифи следва да бъдат изпратени и до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Сметната палата. Медиите с регионален и местен обхват трябва да уведомят съответните регионални звена на изборната администрация.

Изборният кодекс постановява следното изискване за тарифите на медиите:  “…не могат да надвишават средните пазарни цени за търговска реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната кампания.” (ИК, чл. 187, ал.3). Цените и условията за отразяване, които предоставят доставчиците на медийно съдържание, са едни и същи за всички партии, коалиции и инициативни комитети и регистрирани кандидати.

Не по-късно от 40 дни преди изборния ден Министерски съвет (МС) приема тарифите на Българската национална телевизия и Българското национално радио, след което те също се изпращат на Сметната палата и на ЦИК. Цените за отразяване на кампанията от двете обществени медии са приети с постановление на МС от 05.04.2019 г.

Дали медиите спазват изискванията на изборното законодателство и публикували ли са в срок тарифите си за отразяване на кампанията за евроизборите, ще представим в настоящата статия.

Екипът на Институт за развитие на публичната среда провери официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Това са:

Ден след изтичането на крайния срок за публикуване на тарифите, спазили текстовете на Изборния кодекс и публикували конкретни тарифи за медийно отразяване на политическите субекти в предстоящата предизборна кампания, са 24 медии – БНТ, bTV, NOVA, Канал 3, Bulgaria On AIR, Скат, ТВ Евроком, БНР, Дарик радио, Радио Фокус, в. Труд, в. 24 часа, в. Сега, в. Старозагорски новини, Вестник „НИЕ“, в. Арда NEWS, Bgnes.com,  Focus-news.bg, Offnews.bg, Novini.bg, Topnovini.bg, Клуб Z, Фрог Нюз и Mediapool.bg.

Общо 12 от мониторираните медии не са публикували никаква информация във връзка с тарифите за реклама за предстоящите евроизбори. Част от тях не са обновили тарифите си от парламентарните избори през 2017 г., при други секцията “Реклама” не е активна.

Медиите, които не са изпълнили изискванията на Изборния кодекс ден след изтичането на посочения срок, са – ТВ Европа, Алфа ТВ, ТВ+, БСТВ, в. Стандарт, в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Черноморски фар, в. Черно море, Vesti.bg, Dir.bg.  От тях за Алфа ТВ и вестниците Дума, Черноморски фар и Черно море традиционно не публикуват офертите си за отразяване на предизборните кампании.

Продължава практиката на част от медиите да посочват общи тарифи за политическа реклама, с което считат, че са изпълнили изискванията на изборното законодателство и по отношение на отразяването на предизборните кампании.

За медиите съществува и задължение да предоставят информация за всеки договор на интернет страниците си в тридневен срок от подписването му. Това изискване на Изборния кодекс важи и за безвъзмездните договори, както и за договорите, сключени чрез посредник. Договорите се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

След старта на предизборната кампания, екипът ни ще следи за спазването на тези задължения и направените медийни разходи от политическите субекти в поредица от публикации.