Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа "за"

Борислав Драганджиков и Захари Николаев спечелиха четвъртия дебат на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция
11.04.2019
Председателят на парламента Цвета Караянчева награди в пленарната зала на Народното събрание победителите в Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти
15.04.2019

Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа "за"

Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа „за“.

Вносители на предложението са депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС – Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, Милен Михов и Симеон Симеонов.

В мотивите за предложението се посочва, че инициативата за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е подета от Инициативен комитет и е подкрепена от Общинския съвет в града. Вносителите представят града като ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност. В духовните представи на българите цели седем столетия – от 1186 г. до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица, посочват те.

Според вносителите обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е символичен жест към града в навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и няма да има други административни и финансови последствия.

Source: Новини на Народно събрание