Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка

Анастасия Радева и Момчил Пачев спечелиха втория дебат на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.
05.04.2019
Парламентът прекрати пълномощията на Делян Добрев от ГЕРБ като народен представител
10.04.2019

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Председателите на двете законодателни институции имаха двустранна среща в рамките на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС във Виена.

 

 

Използвам повода да поздравя Австрия, че нейното председателство на Съвета на ЕС продължи да работи по приоритетите, заложени по време на Българското председателство и по-конкретно за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, отбеляза Цвета Караянчева. Председателят на австрийския Национален съвет изрази благодарност към България, че е върнала тази тема в дневния ред на ЕС. Двамата изразиха задоволство, че този приоритет продължава да бъде обект на дискусии и усилена работа и по време на Румънското председателство на Съвета на ЕС. Председателите на двете институции посочиха, че ратифицирането на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония към Алианса е значителна стъпка за евроатлантическата интеграция не само на Северна Македония, но и силен знак към другите страни от региона.

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отправи покана към председателя на Националния съвет на Австрия да посети България. Волфганг Соботка прие поканата с удоволствие.

Source: Новини на Народно събрание