Цвета Караянчева: Трябва да научим децата да обичат книгите

В Добрич беше открита изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“
01.04.2019
Станислав Стоянов положи клетва като народен представител от Парламентарната група на ПП ГЕРБ
03.04.2019

Цвета Караянчева: Трябва да научим децата да обичат книгите

Трябва да научим децата да обичат книгите. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на официалното откриване на Националната кампания „Походът на книгите“. Инициативата, която е посветена на Международния ден на детската книга, е организирана от Асоциация „Българска книга“ и Столичната библиотека и има за цел да насърчава интереса на най-малките към четенето.

Цвета Караянчева подчерта, че изкушенията, които предлага днешният свят, не са никак малко, но книгите развиват детското въображение и дават прекрасна възможност на децата да мечтаят. По думите й основна роля за това имат техните родители, баби и дядовци, които е необходимо да предадат литературните си интереси на своите деца и внуци, за да могат те да посвещават мигове от времето си на книгата.

В събитието участваха деца от детските градини „Ханс Кристиан Андерсен“ и „Шарл Перо“, както и ученици от 149 СУ „Иван Хаджийски“. Пред тях председателят на парламента прочете българската народна приказка „Три умни глави“ с автор Елин Пелин.

Инициативата беше подкрепена още от заместник-председателя на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Диана Саватева, народния представител Емилия Милкова, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, началника на Регионалното управлението на образованието – София Ваня Кастрева, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, както и известните спортисти Симона Пейчева и Владимир Николов.

Source: Новини на Народно събрание