Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ПП ГЕРБ. Това съобщи в пленарна зала заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

Парламентът прие промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на първо четене
28.03.2019
Заместник-председателят на Комисията по външна политика Полина Цанкова-Христова и заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Петър Петров участват в Букурещ в Интерпарламентарна конференция на тема „Бъдещето на Европа“
01.04.2019

Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ПП ГЕРБ. Това съобщи в пленарна зала заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ПП ГЕРБ. Това съобщи в пленарна зала заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. Даниела Дариткова поема ръководството на групата на ГЕРБ след като досегашният председател Цветан Цветанов подаде оставка. Парламентът прекрати пълномощията на Цветан Цветанов като депутат. За оставката гласуваха 121 народни представители, 7 бяха против, а трима се въздържаха.

Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се създава задължение за съда за извършване на служебна проверка в заповедното производство за наличие на неравноправни клаузи в договорите с потребители. Измененията бяха одобрени единодушно с 95 гласа „за“.

Предвижда се удължаване на сроковете за подаване на възражение срещу издадена заповед за изпълнение, както и на частна жалба срещу разпореждане за незабавно изпълнение.

В края на януари т.г. ЕК е уведомила България, че следва да предприеме мерки за отстраняване на противоречащата на правото на ЕС съдебна практика във връзка с липсата на възможност за служебна проверка на вземанията, основани на неравноправни клаузи в договорите с потребители.

Законопроектът съдържа допълнително изискване към заявителите в заповедното производство да представят пред съда договора, от който произтича вземането им, заедно с всички негови приложения, включително приложимите общи условия.

Source: Новини на Народно събрание