Изложба, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, откри в Стара Загора областният управител Гергана Микова

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разгледа ремонтните дейности на булевард „Васил Левски“ във Варна
26.03.2019
Парламентът прие промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на първо четене
28.03.2019

Изложба, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, откри в Стара Загора областният управител Гергана Микова

Изложба, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, откри в Стара Загора областният управител Гергана Микова. Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и е във фоайето на Държавната опера. Тя ще обиколи всички областни градове на страната.

Изложбата съдържа 40 фотоси, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, техни портрети и документи за дейността им. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Депутатът Георги Гьоков, заместник-областният управител Петя Чакърова, заместник-кметът Иванка Сотирова, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Снежана Маринова, началникът на отдел „Държавен архив“ – Стара Загора, Галентин Караславов, граждани, ученици и представители на НПО и медиите присъстваха на откриването.

„Нека помним стореното от нашите предци, тези, които положиха основите на съвременна европейска България. Трябва да имаме памет за своето минало, за да вървим уверено напред и да градим заедно своето бъдеще. Уверена съм, че гражданите на Стара Загора ще проявят интерес към документите и снимките, представени в тази изложба, защото от тях може да се научи много както за Търновската конституция, така и за онези родолюбиви българи, които са били в основата на създаването на модерната правова държава“, заяви в обръщението си към присъстващите Гергана Микова.

Любопитни моменти, свързани с участието на личности от Старозагорския регион в Учредителното събрание, разказа Галентин Караславов.

Изложбата „140 години Търновска конституция“ ще остане във фойето на Операта в Стара Загора до петък. След това тя ще отпътува за Сливен.

Source: Новини на Народно събрание