Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Групата за приятелство с България в хърватския парламент Марио Хабек откриха изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разгледа ремонтните дейности на булевард „Васил Левски“ във Варна
26.03.2019
Парламентът прие промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на първо четене
28.03.2019

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Групата за приятелство с България в хърватския парламент Марио Хабек откриха изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Групата за приятелство с България в хърватския парламент Марио Хабек откриха изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“. Експозицията, подготвена от Националната и университетска библиотека в Загреб, беше представена на 27 март 2019 г. по време на посещението в България на делегация на парламента на Хърватия.

Изложбата разкрива дълбоките корени на приятелските връзки между българи и хървати, отбеляза при откриването на експозицията Емил Христов. Тя ни свърза с нашите приятели, които макар да нямаме обща граница, са близо до нас, подчерта той. Представените исторически данни ни връщат в едни времена, в които българите и хърватите са били много по-близки, отколкото сме днес, посочи Емил Христов и добави, че по време на срещите си днес народните представители на България и Хърватия са заявили желанието и волята си да работят за развитието на двустранните отношения в различни области.

Председателят на Групата за приятелство с България в парламента на Република Хърватия Марио Хабек посочи, че България и Хърватия имат богата и бурна история, както и голямо културно наследство и традиции, а отношенията между двете страни винаги са се отличавали с добронамереност и стремеж към взаимно сближаване и опознаване. Марио Хабек  цитира епископ Йосип Юрай Щросмайер, който често описвал българите като „способен по ум и сърце, здрав и почтен народ“. Епископ Щросмайер е бил една от най-влиятелните личности за времето си в Хърватия и е подпомогнал много български студенти да учат в университета в Загреб, уточни той. Затова днес народните представители на България и Хърватия трябва да укрепим и ускорим контактите и да пренесем информация, добави Марио Хабек.

Посланикът на Хърватия в България Лйерка Алайнбек посочи, че много български интелектуалци са учили в Хърватия, благодарение на стипендиите на Щросмайер и показателно за това е, че през академичната 1942-1943 година в медицинския факултет в Загреб са следвали повече българи, отколкото хървати. Една трета от всички студенти в Загреб през 1904-1905 година са били българи, добави тя. Хърватският посланик подчерта, че изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ показва само част от историческите връзки, които има между България и Хърватия.

Изложбата, която носи името „Език свещен на моите деди” – стих на българския писател и приятел на хърватите Иван Вазов, показва силните и разнообразни връзки между българския и хърватския народ през призмата на историята в различни аспекти: култура, образование, наука, литература, здравеопазване, музика, изкуство, градинарство и др. Тя се фокусира върху представянето на двустранните културни отношения, особено през последните сто години.

Source: Новини на Народно събрание