Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева награди отбора на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна с плакет на Народното събрание

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на прочутия полски актьор Ян Енглерт
22.03.2019
Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене
27.03.2019

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева награди отбора на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна с плакет на Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева награди отбора на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна с плакет на Народното събрание. Български ученици спечелиха първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. В международния конкурс тази година участваха 2691 екипа и 12 899 ученици от над 30 страни. 

 

Екип от 9 ученици от 11 клас на Математическата гимназия във Варна бяха класирани на първо място с проекта „Градът на космическия колайдер” в категорията „Голяма група”.
 

За нас е важно да има такива победители, да има млади хора, които да откриват, да се съревновават и, разбира се, да побеждават и да носят славата на България по цял свят, заяви председателят на парламента. Цвета Караянчева изрази надежда те да се реализират в България и им пожела да се учат, да търсят новото, интересното, но да се връщат.
 

Образованието е най-важният стълб за една държава, затова то е изведено като приоритет, подчерта председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че с отношението си към образованието правителството показва, че обучението на младите е правилна стъпка и ключов момент, защото само със знаещи, можещи, образовани и амбициозни млади хора може да се реализира сериозен икономически ръст. Правят се стъпки за подобряване на отношението към преподавателите и гарантирането на достойно заплащане за техния ценен принос към бъдещето България, добави председателят на парламента.
 

Председателят на Народното събрание благодари на преподавателите за тяхната всеотдайност и за това, че са направили всичко възможно, за да постигнат тези резултати. 
 

Кметът на града Иван Портних отбеляза, че това е поредното отличие от конкурса на този екип, което е повод за заслужена гордост. Той подари на учениците по един екземпляр от книгата „Голямата битка за Космоса“ и им пожела да бъдат дръзки, смели и да продължават да радват всички със своите успехи. 
 

Катерина Саматовна от 11 клас на Математическата гимназия във Варна бе класирана на първо място с проекта „GENESIS-369” в категория „Индивидуален участник“, възрастова група 11 клас. 
 

Капитан на екипа на Математическата гимназия във Варна е Кристиян Горанов, а членове са Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов. 
 


Source: Новини на Народно събрание