Снимки на български военни от мисии, операции и учения представя в Народното събрание фотоизложбата „България в НАТО“

Вежди Рашидов: България и Турция трябва да работят заедно в областите на археологията и архивите
19.03.2019
Парламентът прие на второ четене нов Закон за защита на търговската тайна
21.03.2019

Снимки на български военни от мисии, операции и учения представя в Народното събрание фотоизложбата „България в НАТО“

Снимки на български военни от мисии, операции и учения представя в Народното събрание фотоизложбата „България в НАТО“. Експозицията е по инициатива на парламентарната Комисия по отбрана със съдействието на Националния военно-исторически музей и е по повод 15-ата годишнина от членството на страната в Алианса.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложбата и заяви, че членството на България в НАТО предоставя на страната, на региона и на Европа повече гаранции за стабилност и сигурност. Искам днес от дистанцията на времето да благодаря на всички политици, правителства и неправителствени организации, работили за присъединяването на България към Алианса, каза Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че избраните моменти, които представя фотоизложбата, показват професионализма на българските военнослужещи и тяхната роля в състава на НАТО.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов подчерта, че членството на България в НАТО е пример, че когато има единение и важна цел, българският парламент и българското общество могат да постигнат сериозни успехи. В изложбата ще видите снимки на български офицери, сержанти и войници, които дават своя принос, усилие и вяра за това България да бъде сигурен член на НАТО, да изпълнява своите мисии и ангажиментите си към съюзниците, добави ген. Попов.

За изминалите 15 години близо 12 000 военнослужещи са участвали в мисии, операции и дейности под егидата на НАТО, отбеляза при откриването на експозицията директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова. Техният поглед за това какво се случва в тези 15 години е много важен за нас и затова избрахме да представим гледната точна на участвалите в мисии и операции, добави тя. Малко са музеите, в който днешният ден утре се превръща в история, подчерта доц. Пенкова.

В експозицията са включени снимки на фоторепортера на вестник „Българска армия“ Красимир Тодоров, полковниците Ивайло Братойчев и Тони Трифонов и ефрейтор Алекси Димитров. В тях са уловени моменти от участия на български военни в мисии, операции и учения в Афганистан, Босна и Херцеговина, Сараево, Косово, Кербала, Дивания и полигоните „Ново село“, „Корен“ и „Шабла“.

Source: Новини на Народно събрание