Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

Пътуваща изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, беше представена в Шумен
18.03.2019
Снимки на български военни от мисии, операции и учения представя в Народното събрание фотоизложбата „България в НАТО“
20.03.2019

Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

Областният управител на област Хасково Станислав Дечев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция. Експозицията е разположена в сградата на областната администрация и ще може да бъде разгледана от всички желаещи до 22 март 2019 г.

 

Адмирирам идеята на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да отбележим тази годишнина с прояви в цялата страна, защото смятам, че дължим признателност на нашите първи парламентаристи, отбеляза Станислав Дечев. Той припомни, че именно те са поставили основите на съвременния български конституционен ред. Той подчерта, че фундаменталното значение на Първата българска конституция е неоспоримо и налага ценности, които и днес са валидни.
 

Всеобщото избирателно право, плурализмът, разделението на властите, парламентарният контрол, децентрализацията и свободата на словото са ценности, които имаме благодарение на първите български народни представители, посочи Станислав Дечев и допълни, че въпреки 45-годишно авторитарно управление, принципите на Търновската конституция за мирно съжителство на различните етноси и взаимно уважение, не са били изкоренени. Това са общочовешки закони, които днес стоят в основата на обединена Европа, подчерта областният управител на Хасково.
 

Станислав Дечев заяви, че иска хасковските деца и младежи да знаят, че България има здрави демократични основи, поставени преди 140 години. 
 

Гости на официалното откриване на експозицията бяха народните представители Делян Добрев, Евгения Ангелова, д-р Георги Станков, Виолета Желева и Никола Динков, председателят на Административен съд Хасково, представители на Окръжен съд Хасково, на Адвокатската колегия, заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, експерти от РУО Хасково, директорът на РИМ Хасково, директорът на Държавен архив Хасково, преподаватели, общински съветници, членове на политически партии и патриотични организации, НПО.
 

По предложение на областния управител Станислав Дечев учителите от местните училища ще проведат открити уроци по история, посветени на Търновската конституция, в сградата на областна администрация Хасково.


Source: Новини на Народно събрание