Ролята на Народното събрание е да работи за траен консенсус по основните въпроси на сигурността и отбраната, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на форум по повод 15-ата годишнина от членството на България в НАТО

В Народното събрание се проведе кръгла маса на тема „Да сведем до нула астматичните пристъпи“
14.03.2019
Народният представител от Групата за приятелство с Ирландия Иван Миховски разговаря в парламента с министъра на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии на Ирландия Шон Кани
18.03.2019

Ролята на Народното събрание е да работи за траен консенсус по основните въпроси на сигурността и отбраната, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на форум по повод 15-ата годишнина от членството на България в НАТО

Ролята на Народното събрание е да работи за траен консенсус по основните въпроси на сигурността и отбраната, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред участниците в кръгла маса по повод 15-ата годишнина от членството на България в НАТО. По думите й е нужно парламентът да осигури необходимата стабилност и приемственост при изграждането на отбранителните способности на страната.

Председателят на Народното събрание приветства участниците в кръглата маса на тема „Бъдещето на НАТО: Граждански аспекти на сигурността“, организирана от парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

С присъединяването си към НАТО България осъществи една от стратегическите си цели, членството в Алианса представлява гаранция за стабилност и сигурност както на страната ни, така и на региона, и на цяла Европа, подчерта Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че значението на евроатлантическата интеграция расте всеки ден, а съвременните заплахи пред обществото изискват нови подходи в политиката на НАТО и страните-членки. Уверена съм, че сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочава във всички форми и сфери, добави председателят на Народното събрание.

Българският парламент гласува трите големи проекта за модернизацията на Българската армия и така направихме необходимото и потвърдихме отношението на страната към ангажиментите, които има към Алианса, посочи Цвета Караянчева. Може и трябва 2018 и 2019 г. да са годините за практическа реализация на армейската модернизация, заяви тя.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов припомни, че на 18 март 2004 г. в Народното събрание се е случило събитие, което е трасирало в дългосрочен план бъдещето на България. В един ден българският парламент подкрепя общата воля на голяма част от гражданите на страната и ратифицира закона за членство на България в Северноатлантическия договор, президентът подписва указ за обнародване на документа, който още същия ден е публикуван в Държавен вестник. Бих искал така решително и смело да действа Народното събрание винаги, когато има обединение около ценности и се трасира на бъдещето, подчерта той. Сигурността и стабилността дават икономически просперитет и това се отразява на благосъстоянието на всички граждани, добави ген. Константин Попов.

Освен увеличението на бюджета за отбрана Народното събрание даде възможност правителството да води преговори по три проекта за инвестиционни разходи за модернизация на сухопътни войски, на военновъздушни и на военноморски сили, подчерта председателят на Комисията по отбрана. Генерал Константин Попов посочи, че е изключително важно да се знае какво се иска да бъде постигнато в сферата на сигурността и отбраната, да се обърне диалогът към хората – към тези, които трябва да имат и имат отношение по темата.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова посочи, че 15 години изглеждат както много, така и малко, но не трябва да бъдат забравяни усилията, които коства процесът, довел до членството на България в НАТО. Приемаме членството и в НАТО, и в ЕС вече като даденост, но трябва да работим ежедневно това членство да бъде ефективно, заяви тя.

Членството в НАТО е фактор, който гарантира сигурността и суверенитета на България, то е основополагащ приоритет както на външната ни политика, така и на политиката по сигурност и отбрана, подчерта Джема Грозданова. През изминалите 15 години България извървя дълъг път както в посока укрепването на членството ни в Алианса, така и към неговото разширяване, отбеляза тя. По думите й обаче е необходимо да бъде развита концепция за бъдещето на НАТО – дали да се работи в посока на европейска армия, паралелна на НАТО, или новите структури да се изградят като допълващи формирования на Алианса. От съществено значение е да бъде постигнат консенсус по този въпрос, заяви председателят на Комисията по външна политика. Джема Грозданова добави, че България твърдо и категорично е избрала своя път в евроатлантическите структури и участва активно в планирането на бъдещото им развитие.

Пред участниците във форума ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПА на НАТО  Пламен Манушев говори за участието на България в Асамблеята. Той представи основната мисия, целите и предизвикателствата, които парламентаристите от страните-членки на Алианса дискутират.

Присъстващите на кръглата маса бяха поздравени с видео обръщение на президента на ПА на НАТО Маделин Мун. Във форума участваха председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, народни представители, преподаватели и студенти от Военна академия, Софийския университет, Университета за национално и световно стопанство, Нов български университет.

Source: Новини на Народно събрание