В Народното събрание беше представена документалната изложба „1943: преследване и защита. Съдбата на българските евреи“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи голямата награда на победителките в отборната надпревара на турнира по стрелба „8-ми март“
06.03.2019
Парламентът одобри на първо четене амнистията на неплатени публични задължения на вероизповеданията
08.03.2019

В Народното събрание беше представена документалната изложба „1943: преследване и защита. Съдбата на българските евреи“

В Народното събрание беше представена документалната изложба „1943: преследване и защита. Съдбата на българските евреи“. Експозицията беше открита от народния представител Валери Симеонов. Тя включва 27 табла, представя много свидетелства, богат снимков материал и проследява в хронологичен ред съвместната история на българи и евреи до драматичните събития през 1943 г. Събитието е организирано със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и показва още проявите на антисемитизъм в Европа и неговото отражение.

 

Днешната изложба има претенции да отправи един по-различен поглед към фактологията и историята около спасяването на българските евреи, подчерта Валери Симеонов. По думите му това е величаво всенародно дело и приносът на видни исторически фигури като Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски не трябва да бъде премълчаван. 
 

В експозицията за пръв път са показани и историите на двадесетте българи, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“ заради приноса им за спасяването на български евреи. Освен известните политически и исторически личности до публиката достигат и напълно непознати имена. Това са обикновени хора, рискували живота си, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. 

Source: Новини на Народно събрание