Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Шипка на отбелязването на националния празник – 3 март

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Бяла в тържествата по случай 3-ти март и 142-та годишнина от Освобождението на града
02.03.2019
Цвета Караянчева: Развитието на парламентарните връзки между България и Русия е от важно значение за нашите две страни
05.03.2019

Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Шипка на отбелязването на националния празник – 3 март

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в отбелязването на националния празник на България – 3 март, на връх Шипка. Председателят на парламента прие строя на почетния караул и поднесе цветя на Паметника на свободата на връх Шипка.

На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден, заяви Цвета Караянчева в словото си по повод 141-ата годишнина от Освобождението на България. По думите й склонни сме да си представяме, че те са се родили велики, а не, че са били просто човеци, възвисили се до една велика саможертва.

Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен, подчерта председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция и припомни, че и тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, отбеляза председателят на Народното събрание. Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: „Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“ и от този завет не бива да отстъпваме никога, допълни Цвета Караянчева.

Председателят на парламента призова никога да не забравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя. Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война, посочи Цвета Караянчева.

На тържествата присъстваха стотици граждани, народни представители, дипломати, областни управители и кметове на населени места от цялата страна.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България.

Source: Новини на Народно събрание