Изложбата, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, гостува в Смолян

Ивелина Василева: Предвиждат се повече средства за адаптация към климатичните промени в периода 2021-2027 г.
26.02.2019
Десетки балони полетяха пред централния вход на Народното събрание като израз на съпричастност и подкрепа на хората с редки болести в България
28.02.2019

Изложбата, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, гостува в Смолян

Заседанието на Учредителното събрание във Велико Търново преди 140 години и приемането на Конституцията на 16 април 1879 г. дава ясната заявка, че България ще пребъде, заяви заместник-областният управител Андриян Петров на откриването на изложбата в Смолян. Той подчерта, че принципите на Търновската конституция носят духа на времето си и са голям успех в борбата за демократично устройство и осигуряване на национална независимост. Още преди Освобождението титаните на родната политическа и революционна  мисъл основават програмите си на подобни хуманни и прогресивни принципи. Раковски, Каравелов, Левски, Ботев поставят толерантността, религиозната и етническа търпимост, личната свобода, социалното равенство като условие за просперитета на бъдещата самостоятелна държава“.
Инициативата за представителната експозиция, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви“. 
На официалното откриване в Смолян присъстваха също народният представител Дора Янкова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общинският съветник Димитър Кръстанов, ръководителят на  Държавен архив – Смолян Милка Матушева, представители на държавни институции, директори и преподаватели от образователни институции, ученици, общественици, граждани.
Изложбата ще гостува до 07 март 2019 г. в Изложбена зала на Държавен архив – Смолян, като входът е свободен.  

Source: Новини на Народно събрание