Основните ценности на Европейския съюз са фундамент, който трябва да се отстоява

Политическото асоцииране е изключително важно за приобщаването на българските граждани
08.02.2019
Всички българи трябва да имат еднакви права да гласуват
26.02.2019

Основните ценности на Европейския съюз са фундамент, който трябва да се отстоява

В рубриката ни “Гледна точка: гласуващите зад граница” тази седмица ви срещаме с Аделина Марини (А.М.) – основател на онлайн медията euinside, където ни информираше подробно с анализите си за случващото се в Европейския съюз (ЕС). Тя е студент в Холандия от миналата година, а от скоро живее в Германия и Холандия едновременно. В Хърватия е живяла шест години и все още се чувства тясно свързана със страната.

Ако Великобритания напусне ЕС преди изборите за Европейски парламент (ЕП) през май, Хърватия ще получи едно допълнително депутатско място и така нейните представители в институцията ще станат 12.

Предстоят избори за ЕП този май. Важни ли са те и защо?

А.М.: Изборите тази година са ми особено важни, защото ми се струва, че ще бъдат ключови за Съюза. Те ще отбележат началото на нова епоха в ЕС и имат потенциала да го променят значително (но не съм убедена, че към по-добро).

Гласували ли сте на български избори в чужбина? Какви са впечатленията Ви от тяхната организация?

А.М.: Да, гласувала съм в Хърватия. Не мога да отбележа нищо конкретно. Гласуване като гласуване. Имаше един момент, когато регистрацията за гласуване (подаването на заявления) стана онлайн и това значително ме улесни. Преди това трябваше лично да подавам декларация на място. Нямаше трудности. Гласувала съм в посолството в Загреб. По принцип в Хърватия българите сме малко и не всички са особено заинтересовани от гласуването. Нямам представа дали е имало хора извън столицата, които са искали да упражнят своя вот, но поради разстоянието не са могли. Ако има, вероятно се броят на пръсти.

В Хърватия е била откривана само по една секция за посочените в графиката избори и три национални референдума.

 

Гласували ли сте на европейски избори досега и за кои кандидати – българските или местните? Кои са важните теми в Хърватия преди предстоящите избори?

А.М.: На последните европейски избори гласувах за местен кандидат с преференция. В момента в Хърватия темата определено не е на дневен ред за съжаление, но се готви нова политическа смяна. Популистите и крайната левица губят поддръжници, а на сцената се появява нова политическа сила, която в първите дни от обявяването й отбеляза рекордна подкрепа. Водещата фигура, Далия Орешкович, загрява за президентските избори, на които вероятно ще е кандидат. От доста време се очакваше тя да се появи и да разбърка колодата. Това, което я отличава от останалите и я изстреля в политическа орбита, е че тя беше доскоро шефка на сравнително мощната Комисия за конфликт на интереси. Беше сменена след доста неприятни политически хватки, което сериозно разбуни обществеността. Ако запази подкрепата си, тя има сериозни шансове да лиши сегашната президентка от втори мандат. За евроизборите обаче е малко вероятно да се подготви, но не съм склонна да се подпиша под това твърдение. За съжаление напоследък не успявам да следя достатъчно задълбочено процесите в Хърватия (тъй като продължавам образованието си в друга държава).

За кого ще гласувате на предстоящите европейски избори и защо? Как се информирате за кандидатите и техните платформи?

А.М.: Както и досега, ще гласувам за либерална политическа сила, тоест сила с либерален политически дневен ред. За мен борбата в ЕС в момента се свежда до конфликт между либералното и антилибералното. Основните ценности на Съюза – демокрация, върховенство на закона, медийна свобода, уважение на малцинствата, полово равенство и т.н., са фундамент, който трябва да се отстоява. Всички други теми за мен са второстепенни в момента. Този път виждам, че има добри български кандидати, за които бих искала да гласувам, но живеейки в Германия, ще се сблъскам с чисто логистичен проблем. Хърватия е малка страна и ако човек живее в Загреб, няма никакъв проблем да гласува. Тук в Германия обаче, след като бяха ограничени местата за гласуване, стават големи опашки и се изисква пътуване, което не съм сигурна, че ще ми е възможно. Много е вероятно да не мога да гласувам за български кандидати, именно по тази причина. Дали ще гласувам за германските представители, тъй като местоживеенето ми в момента е в Германия? Да, възможно е. Предимството тук в сравнение с Хърватия е, че властите ми изпращат документи за регистрация за гласуване. За сравнение, в Хърватия трябваше сама да разуча какво се изисква, за да мога да гласувам за хърватски евродепутати. Така че най-вероятно ще се регистрирам за гласуване за немските кандидати, тъй като това ще е осъществимо без сериозни усилия.

Трябва ли българските граждани зад граница да гласуват? Защо според Вас?

А.М.: Тук имам големи колебания. От една страна си мисля, че не е редно човек да участва в политическия процес на държавата си, ако е избрал да живее в чужбина. Изключение са случаите, в които продължава да плаща данъци там или други подобни “уважителни” причини. От друга страна обаче, ужасно много българи работят зад граница, но остават трайно свързани с България. Те не се интегрират на новото място, предпочитат да четат българска преса и да гледат българска телевизия. За мен е логично те да могат да гласуват и на български избори. Тъй като е трудно да се направи диференциация, отговорът ми клони към да – трябва да могат да гласуват, защото голяма част от тях планират връщане и трябва да могат да формират вътрешните процеси.

Как се гласува в Хърватия и има ли възможност за гласуване зад граница? Има ли форми на дистанционно гласуване – електронно и по пощата? Въведено ли е машинно гласуване? Какви са местните добри практики?

А.М.: Това, което много ми харесва в Хърватия е, че преференциалното гласуване беше въведено за всички избори, а не само за европейските. То имаше много сериозно отражение върху политическата сцена. Гласуването на диаспората е, подобно на България, широко обсъждана тема. Но тук причината са гласуващите в Босна и Херцеговина. Темата е много чувствителна и ще ми отнеме дълго време, за да обясня защо. Все пак хърватските политици много се стараят да ухажват диаспората, която е съсредоточена на няколко ключови места по света – Австралия, Канада, Германия, Австрия, а отскоро и Ирландия.

Какво мислите за електронното гласуване в България? Би ли улеснило българите в чужбина? Следите ли последните промени в Изборния кодекс и какви са впечатленията ви?

А.М.: За съжаление не успявам да следя промените. Вътрешното ми убеждение е, че ако нещо като електронното гласуване може да работи чудесно в Естония, то задължително ще бъде корумпирано в България. Дори не съм сигурна, че трябва да аргументирам това си твърдение. Просто в България нищо никога не работи, защото ми се струва, че самите хора не очакват то да работи, не настояват да заработи и някак се примиряват с недостатъците.