Парламентаристи от София и Бавария с общ проект за дуалното образование

В Плевен беше представена документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция
11.02.2019
Преброяват земеделските стопанства през 2020 г.
13.02.2019

Парламентаристи от София и Бавария с общ проект за дуалното образование

Професионалното обучение е ориентирано към бъдещето и на него се гледа като на инвестиция в бъдещето. Тази тема обсъдиха в Баварския Ландтаг Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката, Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и Хасан Адсемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Тримата народни представители са на посещение в Мюнхен по покана на баварския парламент и баварското министерство на икономиката. В делегацията беше д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК и представител на Бавария в България и от Веселин Горнишки от Службата по търговско-икономическите въпроси в Генералното консулство на България в Мюнхен.

Българските парламентаристи се срещнаха с Томас Геринг, заместник-председател на баварския парламент и проф. д-р Герхард Вашлер, член на Комисията по образованието. По време на работната среща беше обсъден българският опит при въвеждането на германския модел на дуално професионално обучение.

Миналата година по инициатива на тримата председатели и депутатите от комисиите бяха направени промени, които позволяват прилагането на системата в национален мащаб. В момента дуално обучение има в 117 паралелки и по него се обучават 3 884 ученици. За сравнение през 2016 г. имаше 16 паралелки и 353 ученици. „През 2010 г. бе реализиран първият проект „Подобряване качеството на практическото обучение в България” на Германското дружество за техническо сътрудничество GTZ, българското министерство на образованието и Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в партньорство с три водещи фирми в България, членове на ГБИТК, и три професионални гимназии“, напомни по време на срещата Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката.

Българските народни представители разговаряха и с Роланд Вайгерт, държавен секретар на баварското министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката. Опитът на Германия и България беше споделен  на работно заседание в Индустриално-търговската камара за Мюнхен и Горна Бавария и в Занаятчийската камара. „Стиковката между различните институции за развитието на дуалното обучение и на професионалното образование беше първият акцент, който за мен беше важен по време на тези срещи на високо равнище“, каза Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Друг акцент по време на разговорите е бил развитието на двустранните  икономически отношения, възможностите за инвестиции и туризъм. „Споделеният опит на Бавария за намаляване на младежката безработица чрез дуалното обучение беше много важен и ще бъде много добре, ако можем да го използваме у нас“, коментира Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социална и демографска политика.

В края на работното посещение, народните представители договориха с колегите си от Бавария да продължат съвместната работа за развитие на дуалното професионално обучение у нас. „Поканих колегите от Баварския парламент от Комисията по образование на съвместна кръгла маса по темата в Народното събрание“, каза Милена Дамянова. Най-характерните черти на системата за професионално образование и обучение в Германия са нейната отвореност, проходимост и високо качество, стана ясно по време на срещите. Системата се осъществява при гарантирано финансиране на професионалното обучение от страна на всички участници в него. Две трети от разходите, възлизащи общо на около 23 милиарда евро, се поемат от предприятията. Останалата част поемат провинциите (като разходи за професионалните училища), Федералното правителство (като програми за подкрепа на професионалното обучение), както и Федералната агенция по заетостта (специално по отношение на стимулиране на ощетените младежи).

Source: Новини на Народно събрание