В Плевен беше представена документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция

Повече от 9 000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на институцията
10.02.2019
Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов връчи днес почетен плакет на Народното събрание на арх. Фикрие Булунмаз
12.02.2019

В Плевен беше представена документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция

Документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, беше представена в Плевен. Експозицията, която е подготвена от Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, беше открита от областния управител на Плевен Мирослав Петров. На събитието присъстваха народни представители от Плевен, заместник-областният управител Татяна Божинова, ръководители на държавни институции и представители на културната общественост.
Жителите и гостите на Плевен ще могат да разгледат изложбата до 14 февруари 2019 г. в Художествената галерия „Илия Бешков”.
Търновската конституция осигурява пълноправното влизане на възродената след толкова столетия българска държава в европейския свят, отбеляза при откриването на изложбата областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че посетителите ще имат възможност да проследят хронологията на събитията посредством документи, снимки и дневници от заседанията, проследяващи работата на Учредителното събрание.
Приемането на първата българска конституция на 16 април 1879 година е събитие, което макар и оставащо встрани от фокуса на общественото внимание, бележи първата важна историческа стъпка на свободна и демократична България, посочи пред присъстващите народният представител Владислав Николов. По думите му тази дата заслужава да бъде чествана редом с Освобождението, Съединението и Независимостта. Владислав Николов определи като щастливо съвпадение фактът, че изложбата гостува в Плевен на 11 февруари, само ден по-късно от провеждането на първото заседание на Учредителното събрание, което започва своята работа на 10-ти февруари 1879 година. Уверен съм, че експонатите ще привлекат интереса на широк кръг от хора, добави народният представител.
В изложбата може да се види протоколът за откриването на Учредителното събрание с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.

Source: Новини на Народно събрание