Около 500 граждани влязоха в Народното събрание още в първите минути на Деня на отворени врати на институцията

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приветства участниците в конференцията "Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм"
09.02.2019
Народното събрание е домакин на заседание на Генералния комитет по политически въпроси и вътрешен ред на Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива
11.02.2019

Около 500 граждани влязоха в Народното събрание още в първите минути на Деня на отворени врати на институцията

Около 500 граждани влязоха в Народното събрание още в първите минути от Деня на отворени врати на институцията. Те бяха посрещнати от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която им разказа интересни факти за дейността на Учредителното събрание, провело първото си заседание на 10 февруари 1879 г.

Сред най-нетърпеливите посетители бяха ученици от столичните 101-во СУ „Бачо Киро“ и 39-то СУ „Петър Динеков“, както и студенти по право от Софийския университет и от Университета за национално и световно стопанство. Те получиха книги и брошури, разказващи за работата на Учредителното събрание и дискусиите, които предшестват приемането на Търновската конституция.

С голямо удоволствие Ви посрещам с „добре дошли“ в българския парламент на тази важна за всеки един от нас дата, обърна се Цвета Караянчева към първите посетители. Председателят на Народното събрание посочи, че 10 февруари е ден, който трябва да бъде помнен и почитан, защото на него се поставя началото на парламентаризма в България. От дискусиите, проведени на заседанията на Учредителното събрание във Велико Търново, няма стенограми, те са били написани като разкази, които са били четени и одобрявани на следващия ден от работата на представителите на българския народ, обясни Цвета Караянчева. Тя показа на посетителите експозицията „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“, в която са представени много интересни факти за времето, когато е бил изработен първият български основен закон.

Оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция са част от експонатите, които гражданите могат да видят в Деня на отворени врати на Народното събрание. В парламента е и масата, която Петко Славейков донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция, както и негови лични вещи.

В пленарната зала председателят на Народното събрание обясни на най-любознателните гости каква е работата на народните представители, как те се разделят на парламентарни групи, кой води пленарното заседание и показа как се откриват и закриват заседанията на парламента. 9-годишната Дария от 39-то СУ първа се престраши да влезе в ролята и символично да открие днешното пленарно заседание.

До 12.00 часа около 4 000 граждани посетиха парламента.  Денят на отворени врати ще продължи до 16.00 часа.

Source: Новини на Народно събрание