Политическото асоцииране е изключително важно за приобщаването на българските граждани

На предстоящите европейски избори е важно да се обърнем към ценностите, които изграждат ЕС
01.02.2019
Основните ценности на Европейския съюз са фундамент, който трябва да се отстоява
15.02.2019

Политическото асоцииране е изключително важно за приобщаването на българските граждани

Следващата ни среща в рубриката е с Делян Делчев (Д.Д.). Той не определя себе си като българин в чужбина: “От много години пътувам и живея в чужбина, навсякъде където ме водят професионалните ми дела. Не се чувствам емигрант и не се смятам за такъв.” Работи като телекомуникационен консултант, което често е свързано с пътувания и включва установяване в различни държави. Когато не е на път, времето му е поделено между България и Люксембург. От около 7 години пребивава основно в Люксембург, където е семейството му, и по този повод шеговито споделя: “Моята жена живее и работи в евроинституциите тук, а където жената там и родата.

Важни ли са за теб изборите за Европейски парламент (ЕП) и защо? Участвал ли си в организирането на секции в чужбина? Какви са ти впечатленията от “българските условия”?

Д.Д.: Аз не се чувствам емигрант. Усещам се, че все едно съм в командировка в чужбина. Връщам се често в България, следя какво се случва и участвам във всички избори както мога. В зависимост от това в коя държава съм се намирал, съм участвал в агитирането и събирането на необходимите подписи за откриване на секции, но не съм се занимавал с друга организационна дейност.
За мен изборите за ЕП са важни, не само защото в България гледат на тях като на упражнение за различните видове вътрешни избори, но също и защото аз се чувствам гражданин на света, гражданин на Европа, и се интересувам от това как и кой от нашите представители ще участва във формирането на европейските правила и политика.

Европейският съюз (ЕС) е в преход, при който ЕП постепенно разширява правомощията си и ролята му в процеса на взимане на решения нараства. Това прави представителството в него ключово за всяка страна.
По отношение на „българските условия“, определено се усеща, че сегашният елит сякаш се стреми да ограничава демокрацията и правото и възможностите за гласуване на цели групи граждани, било то българи в чужбина, или пък на етнически малцинства. Гласуването в чужбина става все по-трудно, а това значително катализира вродения нихилизъм на българите, и те спират да гласуват. Лозунгът „правилното гласуване идва само от правилните гласоподаватели“, който се ползва за оправдание на тази политика, някой ден може да превърне слабата ни демокрация в една стабилна и открита плутокрация с аристокрация. Въпреки това, макар и с не малко нови и нови ограничения и висене на все по-големи опашки, гласувалите от Люксембург нарастват на всеки нов избор.

В Люксембург е била откривана само по една секция за посочените в графиката избори и два национални референдума.

Гласувал ли си на европейски избори досега и за кого – за българските или за местните кандидати? За кого ще гласуваш на предстоящите избори? Защо? Как се информираш за техните платформи и кандидати?

Д.Д.: Гласувал съм редовно и основно за българските кандидати. Ориентирам се по информация, която мога да прочета, и следене на политическата им дейност. Ако не са ми познати, опитвам да намеря политическата им програма. Като цяло предпочитам да гласувам за личности и не се влияя от това кой от коя партия е издигнат. По-скоро следя дали политическите идеи и философия на кандидатите съвпадат с моите и дали са консистентни в поведението и вижданията си, или са просто популисти. Репутацията на хората също е много важна за мен.

Трябва ли българските граждани зад граница да гласуват? Защо според теб?

Д.Д.: За мен светът е едно голямо село и аз не вярвам в национализма. Но дори погледнато от другата гледна точка, изключително важно за оцеляването на нашата нация и култура е активното обвързване и приобщаване на максимално широк кръг български граждани (съгласно техния произход), тъй като около една пета от децата ни се раждат в чужбина. Приобщаването включва и отъждествяването им с държавата и българската култура и корени. А политическото асоцииране е изключително важен елемент от това. Мисля, че България не може да си позволи да загуби отъждествяването, както и свързаното с него политическо участие и включване на българите от чужбина. Това е важен елемент от запазването на българската идентичност.

Гласувал ли си в Люксембург на техни избори? Как се гласува там? Има ли добри практики? Има ли дистанционно гласуване – електронно и по поща? Има ли машинно гласуване? Как гласуват хората в Люксембург, включително и зад граница?

Д.Д.: Не съм гласувал на избори в Люксембург. Аз нямам люксембургско гражданство и нямам право да гласувам на националните им избори. Имам право да гласувам на местните избори и на европейските. Активно се обсъжда да се даде право на пребиваващите там (с уседналост от над 5 години) да гласуват и на националните парламентарни избори.

От това, което знам, в Люксембург гласуването за национален парламент е задължително. Предвидена е малка глоба за тези, които не са успели да го направят, освен ако не са налице основания за освобождаването им от това задължение. Възрастни хора, болни, намиращи се чужбина или възпрепятствани по други причини могат да гласуват дистанционно по пощата.

Усеща ли се вече, че предстоят избори за ЕП в Люксембург? Кои са важните теми?

Д.Д.: В Люксембург наскоро приключиха парламентарните избори. В тази връзка изборите за ЕП в някаква степен се приемат за естествено продължение на парламентарните от преди малко над 3 месеца. По местните медии евроизборите се дискутират много, но политическите дискусии и политики са същите като тези на парламентарните избори.

Тук няма силно изявени евроскептици. Силната вълна на зелените от съседните страни оказа влияние и в Люксембург и зелените теми са едни от водещите за обсъждане в момента.

Какво мислиш за електронното гласуване в България? Би ли улеснило българите в чужбина? Следиш ли последните промени в Изборния кодекс, какви са ти впечатленията?

Д.Д.: Аз съм голям радетел за електронно гласуване, както и в по-широк смисъл за дистанционното гласуване. Смятам, че това ще увеличи политическото включване на повече граждани и ще направи изборите по-демократични. Виждам как в България има негласен политически консенсус електронното гласуване да се бави до безкрайност, независимо от доброто си представяне на референдума, а машинното гласуване да бъде ограничено до минимум поради липса на средства.

В известен смисъл оставам с впечатлението, че водещите мотиви сред политическия ни елит (и управляващи, и опозиция) са сиромашията и страхът от промяна на статуквото.