България ще положи усилия по време на своето председателство на ПАЧИС да бъдат постигнати конкретни резултати по важните за региона теми, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с генералния секретар на Асамблеята Асаф Хаджиев

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов подкрепи кампанията за борба с онкологичните заболявания
04.02.2019
Лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор за убийство в условията на домашно насилие прие парламентът
07.02.2019

България ще положи усилия по време на своето председателство на ПАЧИС да бъдат постигнати конкретни резултати по важните за региона теми, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с генералния секретар на Асамблеята Асаф Хаджиев

България ще положи усилия по време на своето председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) да бъдат постигнати конкретни резултати по важните за страните от региона теми. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев. Гостът е в България за участие в честванията по повод 140-та годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

 

България отдава голямо значение на участието си в институционално най-развитата Асамблея в Черноморския регион, подчерта председателят на българския парламент. Ние вече се подготвяме да поемем председателството на ПАЧИС през втората половина на 2019 г. и да организираме 54-та Генерална асамблея на Асамблеята през ноември, добави тя.
 

Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев отбеляза, че България играе важна роля в дейността на организацията и отправи покана към председателя на Народното събрание да присъства на 53-ата Генерална асамблея на ПАЧИС през юни в Баку. Може да се обмисли възможността по време на председателството България да инициира съвместна среща на парламентаристите от страните от ЕС и тези от региона, посочи той.
 

Председателят на Народното събрание подчерта, че очаква с нетърпение решенията от 53-та Генерална асамблея на ПАЧИС, по време на която предстои да бъде избран нов генерален секретар на Асамблеята. България ще подкрепи кандидатурата на Азербайджан за този пост, посочи Цвета Караянчева.
 

По-рано генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев разговаря с ръководителя на българската делегация и заместник-председател на Асамблеята Петър Кънев. Гостът беше запознат с историята на българския парламентаризъм, както и с програмата на честванията, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция. Асаф Хаджиев ще бъде сред официалните гости на Тържествения концерт на Софийската филхармония, с който ще бъдат открити проявите по повод годишнината. 


Source: Новини на Народно събрание