Денят, в който е приета Търновската конституция, България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева във Велико Търново по повод честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание

Информация за представителите на Ловешкия край в Учредителното събрание допълва изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, която гостува в Ловеч
28.01.2019
Народното събрание ще има тържествено заседание на 16 април във Велико Търново
30.01.2019

Денят, в който е приета Търновската конституция, България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева във Велико Търново по повод честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание

Денят, в който е приета Търновската конституция, Княжество България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на пресконференция във Велико Търново, на която обяви програмата за честванията на 140-ата годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.

Годишнината е повод българите да научат повече за Търновската конституция, за парламентарния живот в България, за строителите на България, които със своя свободолюбив дух са направили така, че да имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа, подчерта Цвета Караянчева. 16 април 1879 г. е дата не по-малко важна от тези на Съединението и Независимостта, добави още тя.

Откриването на събитията ще бъде на 5 февруари 2019 г. в София с концерт в зала „България“ на Софийската филхармония, съобщи председателят на парламента.

Решихме 140-ата годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция да бъде годишнина на гражданите, отбеляза Цвета Караянчева. Всички желаещи ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и стенографските дневници от Учредителното събрание на 10 февруари 2019 г., когато Народното събрание ще организира ден на отворени врати, посочи председателят на парламента. Поводът е свикването на Учредителното народно събрание, което е на тази дата.

Цвета Караянчева добави, че вече в няколко областни града е представена пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и се предвижда да бъде изложена във всички областни градове до края на април.

Искаме да ангажираме младите хора и затова предвиждаме провеждането на състезание по дебати, а финалистите ще имат възможност да направят дебат в пленарната зала на Народното събрание, за да почувстват атмосферата и отговорността, която носят народните представители, отбеляза председателят на парламента.

Предвижда се на 16 април 2019 г. във всички български училища да се проведе Урок по Конституция. За запознаване на децата с историческите факти за работата по първия български основен закон Народното събрание ще приготви мултимедийна презентация, която ще бъде достъпна на сайта на институцията, уточни Цвета Караянчева.

На 16 април 2019 г. ще се проведе Тържествено заседание на 44-ото Народно събрание в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново, посветено на 140 години от приемането на Търновската конституция. Заседанието ще започне с възстановка на събитията от 1879 г., след което са предвидени изказвания на председателя на парламента и представители на парламентарните групи. Народните представители ще приемат обръщение към българския народ. Предвижда се те да отдадат почит на паметника „Майка България“ и да поднесат на цветя. Вечерта ще бъде организирана тържествена заря-проверка.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност към кмета на Велико Търново Даниел Панов и на инициативния комитет на общината за организиране на проявите в старопрестолния град. Надявам се след отбелязването на годишнината във всеки българин да остане една малка частичка знание за Търновската конституция, добави Цвета Караянчева.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов  отбеляза, че старопрестолният град е символ на българщината, на българската държавност и на българския дух. Той съобщи, че Инициативният комитет за честванията във Велико Търново ще предложи на народните представители от региона да внесат в Народното събрание предложение 16 април да стане официален празник и Велико Търново да бъде номиниран за историческа столица на България.

На 15 април във Велико Търново ще има научна конференция, посветена на Търновската конституция и на действащия демократичен основен закон, посочи кметът на града.  В читалище „Надежда 1869“, което тази година отбелязва 150 години от създаването си, ще има изложба, посветена на дневниците на Народното събрание.

Source: Новини на Народно събрание