Пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция" беше представена в Пазарджик

От самото си създаване БНР се приема като едно от хранилищата на българския дух и достойнство, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връчването на годишните награди "Сирак Скитник"
25.01.2019
Денят, в който е приета Търновската конституция, България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева във Велико Търново по повод честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание
29.01.2019

Пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция" беше представена в Пазарджик

Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ беше представена в Пазарджик. Експозицията, подготвена по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“, беше открита от областния управител Стефан Мирев. Тя ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на Пазарджик в Изложбената зала на Регионалния исторически музей до 4 февруари 2019 г.
Областният управител благодари на ръководството на Народното събрание и на Държавна агенция „Архиви“ за предоставената възможност, жителите и гостите на Пазарджик да се запознаят с най-важните моменти от работата върху Търновската конституция, която е оценена като един от най-свободолюбивите за времето си основни закони на европейска държава. Директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски припомни историческите събития, свързани с дейността на Учредителното събрание.
На откриването на изложбата присъстваха народните представители от област Пазарджик – Десислава Костадинова, Десислава Тодорова, Даниела Малешкова, Йордан Младенов и Надя Клисурска, заместник областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев.
Експозицията беше разгледана и от председателя на Окръжен съд Пазарджик, председателя на Адвокатска колегия – Пазарджик, ръководители и представители на институции, ученици и граждани.

Source: Новини на Народно събрание