Информация за представителите на Ловешкия край в Учредителното събрание допълва изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, която гостува в Ловеч

От самото си създаване БНР се приема като едно от хранилищата на българския дух и достойнство, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връчването на годишните награди "Сирак Скитник"
25.01.2019
Денят, в който е приета Търновската конституция, България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева във Велико Търново по повод честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание
29.01.2019

Информация за представителите на Ловешкия край в Учредителното събрание допълва изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, която гостува в Ловеч

Информация за осем обществено значими личности от Ловешкия край, участвали в работата на Учредителното събрание, допълва изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Експозицията, подготвена по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“, беше открита от областния управител Георги Терзийски. Тя ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на Ловеч до 8 февруари 2019 г. в зала 109 на Дом „Преслав“.
Подредените 40 пана показват част от историята на това знаменателно събитие – Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция, подчерта в словото Георги Терзийски. Тази история не може да се изчерпи с няколко думи, тя носи в себе си друго – носи силата на нашия народ да изправя страната ни винаги, когато е била в трудност, независимо кой и защо се е опитал да я постави на колене, посочи той.
„Търновската конституция е безспорен успех! В нея ясно е заявен стремежът на народа ни да гради и живее в демократична България. Още тогава в този най-важен, основен документ на държавността е заложено желанието България да върви по европейски път, да бъде част от Европейската общност“, заяви Георги Терзийски. Той припомни, че за приемането на Търновската конституция своя глас са дали и представители от Ловеч. Ние внесохме и тази важна за нашия край информация в изложбата със съдействието на началника на Държавен архив Ловеч Павлина Петрова и на директора на Регионалния исторически музей Капка Кузманова, на които благодарим, посочи Георги Терзийски.
Трима от представителите на Ловешкия край са назначени по право, съобразно заеманите от тях длъжности. Това са Димитър Пъшков – председател на Ловчанския окръжен съвет, Косто Попвачов – кмет на гр. Ловеч и председател на Ловчанския градски съвет и Атанас Кунчев – председател на Ловчанския окръжен съд. Останалите петима депутати са избрани с пряко гласуване от гражданите на тогавашния Ловешки окръг – Марин Поплуканов и Михаил Димчев от Ловеч, Власи Петров и Димитър Икономов от Троян и Иван Влахов от село Гложене, Тетевенско, уточни началникът на Държавен архив – Ловеч Павлина Петрова. Тя подчерта, че в ловешкия архив се съхраняват оригинални и автентични документи, свидетелстващи за участието и приноса на тези хора в създаването на Търновската конституция.
В изложбата, освен богатите с информация пана, могат да се видят още и две писма на Косто Попвачов от 20 февруари и 23 март 1879 г., съдържащи информация за първите дни от работата на Учредителното събрание и дебатите по текстовете на конституцията. Любопитното в тях е, че още преди нейното обявяване общинските съветници в Ловеч от първа ръка научават, че князът ще се троняса в Търново, столният град е София, а знамето трицветно – бяло, зелено, червено, уточни Павлина Петрова.
Ловешкият принос към изложбата е и снимка на българската делегация при връчването на акта за избор на първия български княз Александър Батемберг в Ливадия от 4 май 1879 г., в чиито състав е и ловчалията д-р Васил Караконовски. Това е единственият открит до сега запазен оригинал на тази снимка и той се съхранява в Ловешкия архив. Тя, заедно с писмата на Косто Попвачов са със статут на “особено ценни документи” и се намират под специален режим на регистрация, добави още Петрова.

Source: Новини на Народно събрание