Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители от всички парламентарни групи се включиха в Световната кампания – WeRemember

Парламентът прие промени в Закона за защита на личните данни на второ четене
24.01.2019
Пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция" беше представена в Пазарджик
28.01.2019

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители от всички парламентарни групи се включиха в Световната кампания – WeRemember

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложбата „Ние помним“, която е в рамките на Световната кампания #WeRemember. Представянето на експозицията беше организирано от Групата за приятелство България – Израел в 44-ото Народно събрание и посолството на Израел в София по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари.

Спасени евреи има навсякъде в Европа, но България е единствената, която спаси изцяло еврейското общество в страната, заяви Цвета Караянчева пред присъстващите на откриването. Председателят на Народното събрание подчерта, че това е огромен принос, с който българите трябва да се гордеят. Това е исторически подвиг без аналог, който трябва да се изучава като пример за кураж, хуманизъм и гражданска доблест, добави Цвета Караянчева.
Тази светла диря в колективната ни памет винаги ще подхранва самочувствието ни на пълноправни европейци, отбеляза председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че България е пример за мирно съжителство, толерантност и разбирателство. Международният ден в памет на жертвите на Холокоста е повод да си кажем колко е важно да уважаваме и зачитаме различията помежду си, заяви тя и призова днес отново да повторим, че ние помним, защото без минало сме обречени да нямаме бъдеще.

Ние трябва да помним, да знаем миналото, защото да градиш бъдеще на базата на миналото е човешко и разумно, подчерта председателят на Групата за приятелство България – Израел и председател на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан заяви, че не е достатъчно да се каже само „никога повече“, трябва да предприемем реални действия подобни неща да не се случват в бъдеще. Трябва да се борим с езика на омразата, да спрем нетолерантността, да предприемем конкретни действия така, че такива прояви да не намират място в нашето общество, добави тя.

Участниците в откриването на експозицията позираха за обща снимка, държейки в ръце листове със заглавието на Световната кампания – WeRemember.

Source: Новини на Народно събрание