От самото си създаване БНР се приема като едно от хранилищата на българския дух и достойнство, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връчването на годишните награди "Сирак Скитник"

Парламентът прие промени в Закона за защита на личните данни на второ четене
24.01.2019
Пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция" беше представена в Пазарджик
28.01.2019

От самото си създаване БНР се приема като едно от хранилищата на българския дух и достойнство, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връчването на годишните награди "Сирак Скитник"

От самото си създаване БНР се приема като едно от хранилищата на българския дух и достойнство, като медия, която информира, но и формира обществено мнение и гражданска реакция, а също и като незаобиколим фактор в културния и обществен живот на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на церемонията по връчването на традиционните годишни награди „Сирак Скитник“ за 2018 г.
Цвета Караянчева отбеляза, че според архивите на Народното събрание още в началото на 30-те години на миналия век темата за необходимостта от национално българско радио и мястото му в разчетите на годишните бюджети е била обект на разгорещени дебати. По думите на председателя на парламента безспорен е фактът, че като дава глас на политиците и разчепква техните изказвания и позиции, БНР оказва безценна помощ на гражданите да правят информиран избор.
Цвета Караянчева отбеляза, че предавания, рубрики и ярки професионалисти са превърнали БНР в една от емблемите на българската журналистика. Българското национално радио винаги е било територия на свободното слово, подчерта тя. За да бъде толкова години на висотата на обществените очаквания и потребности, в радиото са работили и работят хора с висок професионализъм, но и със смелост, независимост и отговорност пред обществото, допълни председателят на Народното събрание.
Цвета Караянчева посочи, че освен важен информационен източник, БНР е и културна институция. Неговият богат и ценен звуков архив, радио драматургията и детските му програми, музикалните формации, които гастролират на международните сцени, са важна част от българското изкуство и култура, посочи тя. Председателят на парламента пожела на всички номинирани и отличени да продължат да надграждат и да не спират с успехите. „Вярвам, че ще се множат слушателите и приятелите на БНР и Ви уверявам, че аз съм един от тях!“, заяви Цвета Караянчева.
Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на БНР като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София, а сред отличените с нея са Вили Казасян, Георги Минчев, Валери Петров, Христо Недялков и Тома Спространов. Победителите се избират от членовете на Обществения съвет на БНР с тайно гласуване. Тази година голямата награда „Сирак Скитник” за значим принос в развитието на БНР получиха музикалните редактори на радиото. Отличието им беше връчено на тържествен концерт в Първо студио на БНР.

Source: Новини на Народно събрание