Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители от всички парламентарни групи присъстваха на откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

Председателят на Комисията по външна политика и ръководител на българската делегация в ПАСЕ Джема Грозданова бе избрана за заместник-председател на Парламентарната асамблея
22.01.2019
Парламентът прие промени в Закона за защита на личните данни на второ четене
24.01.2019

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители от всички парламентарни групи присъстваха на откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер, председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова и народни представители от всички парламентарни групи присъстваха на откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. В България инициативата се организира за 12-и пореден път и е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването.
Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, разположени от 23 до 25 януари 2019 г. в сградата на Народното събрание. На тях ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.
Тази кампания е изключително важна за българските жени, тя има подкрепата на Народното събрание и българското правителство, отбеляза при откриването Цвета Караянчева. За народните представители е важно да подкрепят инициативи, насочени към подобряване на здравето на българите, а Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка им дава възможност да се говори за превенцията, да се предоставя информация и да се изрази съпричастност към проблемите на жените, които се борят с това заболяване, подчерта председателят на парламента.
Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова отбеляза, че вече 12 години народните представители от комисията последователно подкрепят инициативи, свързани с профилактиката и ранната диагностика на рака на маточната шийка. За нас е важно такива действия да имат своята приемственост, защото работата ни през тези години позволи да се реализира Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, подчерта тя. Имаме резултати по тази програма, но постигнатото не ни задоволява, затова трябва да продължим усилията си с подобни кампании да се повиши информираността на обществото и да се даде възможност обединените усилия на институциите, на специалистите, на пациентите и на всички граждани да доведат до редуциране на заболеваемостта, заяви д-р Даниела Дариткова.
Заместник-министърът за здравеопазването Светлана Йорданова посочи, че Министерството на здравеопазването е положило усилия за осигуряване на финансови ресурси за изпълнение дейностите, заложени от правителството в Националната програма. Тя подчерта, голямото значение, което има програмата за опазване здравето на жените в България.
Управителят на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов отбеляза, че по данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 година с това заболяване годишно са диагностицирани повече от 1000 жени, а смъртните случаи от това заболяване са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г. България се нарежда на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка и трябва да насочим нашите усилия за информиране и убеждаване на обществото за големите ползи от ваксиниране на младите момичета, добави той.
2019 г. ще бъде година на големи предизвикателства за Световната здравна организацията, която вече обяви влиянието на движенията против ваксините като една от най-големите заплахи за здравето на хората в глобален план, посочи представителят на СЗО в България Скендер Сила.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация.

Source: Новини на Народно събрание